Nieuws/Financieel
1013729
Financieel

Lagarde: uitsluiting bevolking bij herstel baart zorgen

Het herstel van de wereldeconomie is pril, regionaal divers en wordt ingetoomd door zorgen over werkloosheid en consumenten die niet allemaal voldoende profiteren.

Dat stelde IMF-topvrouw Christine Lagarde woensdagavond in een toelichting op de wereldeconomie.

 

De speech van Christine Lagarde is hieronder terug te kijken. De IMF-topvrouw begint te spreken vanaf ongeveer 6:30. Wanneer u de video niet kunt zien, klik dan hier.

 

Te weinig mensen profiteren nog van het herstel. In de VS ging 95% van het inkomstenherstel ging naar de top 1%. ,,Dat is geen recept voor herstel en langdurig herstel'', aldus Lagarde.

Inflatie loopt in veel eurogebieden gevaarlijk terug, deflatie kan desastreus worden, schetste Lagarde.

Ongelijkheid

Een groeiend aantal landen, zo noemde zij volgend een risico, is dat een aantal landen niet meegaat terwijl de economie wereldwijd wel aantrekt.

Lagarde riep op tot dezelfde brede steun nodig die Bretton Woods in 1944 onder 44 landen vond om de economie te herstellen.

De afbouw van schuld, het taperen door de Fed in de Verenigde Staten is goed, maar moet nu verder zeer zorgvuldig getimed worden. Zoals het nu is gegaan, verwacht zij geen grote schokken voor de Amerikaanse economie.

De ruimte die landen dankzij de financiële steun krijgen, moeten ze gebruiken om het geld te investeren in groei. ,,Niet alleen banken, maar ook landen moeten bijdragen'', aldus Lagarde.

Omslag bereikt

De Verenigde Staten 'are clearly turning the corner', maar die groei is niet in balans.

Lagarde meldde ook dat waar perifere eurolanden niet goed presteren, monetaire steun sluit zij niet uit. Daarmee toonde ze zich bereid het IMF te laten bijsturen.