Nieuws/Financieel
1013738
Financieel

‘Hogere opening AEX’

De Amsterdamse effectenbeurs opent donderdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met winsten beginnen. In Amsterdam verwerkt de markt de omzetcijfers van Ahold.

,,De AEX begint tot 1 punt hoger. De euforie op Wall Street is terug en koersdalingen worden gebruikt om bij te kopen. Er is weinig verkoopdruk aangezien er geen alternatieven zijn voor aandelen. Opvallend is dat de beurzen in Spanje en Italië het goed doen. Die zijn dit jaar al met zo’n 6 procent gestegen. Vandaag wordt vooral gelet op de inflatiecijfers uit Europa en de Verenigde Staten“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Supermarktconcern Ahold zag de omzet in het vierde kwartaal van 2013 dalen tot 7,5 miljard euro. De daling bedroeg 4,2 procent. Tegen constante wisselkoersen kwam de daling uit op 1,1 procent. In Nederland groeide de omzet nog wel met 0,7 procent. Dat was voornamelijk te danken aan de online activiteiten van Ahold, zoals bol.com en albert.nl. De marktomstandigheden bleven ,,uitdagend'', aldus het concern.

DPA Group

DPA Group liet weten nog altijd bereid te zijn tot een openbaar bod op ICT Automatisering, mits de aandeelhouders van dat bedrijf tegen de overname van Brandfort stemmen. Vorige maand wees ICT de avances van DPA opnieuw van de hand. DPA, dat al een belang van ruim 20 procent heeft in ICT, zal tijdens de buitenwone aandeelhoudersvergadering over de overname van Brandfort op 11 februari, een toelichting geven op zijn voornemen tot een openbaar bod.

De beurzen in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omhoog. In Tokio gaf de Nikkei echter een eerdere winst uit handen en sloot 0,4 procent lager. Beleggers grepen een sterker dan verwachte stijging van de Japanse machineorders in november aan om wat winst te nemen.

Wereldbank

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag met mooie plussen, waarbij de brede S&P 500 een nieuw record bereikte. Positieve geluiden van de Wereldbank over de economische vooruitzichten voor de wereldeconomie en een flinke toename van de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York ondersteunden het sentiment.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 16.481,94 punten. De S&P klom 0,5 procent tot 1848,38 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 4214,88 punten.

Euro

Ook de beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren woensdag goedgemutst. De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,5 procent op 408,62 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 645,99 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,4 procent. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 2 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3611 dollar waard, tegen 1,3601 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 94,05 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 106,71 dollar per vat.