Nieuws/Financieel
1013752
Financieel

Eerste dip meteen gekocht

Wall Street wist gisteren in zeer korte tijd het grootste koersverlies van de afgelopen drie maanden in één keer weer goed te maken. Na een verlies met 1,3 procent afgelopen maandag, steeg de S&P500 gisteren met 1,08 procent. Beter dan verwachte detailhandelsverkopen in de belangrijke decembermaand in combinatie met oplevende fusie- en overnameactiviteiten doen het vertrouwen van beleggers in de Amerikaanse economie weer stijgen.

De eerste aanval neerwaarts is afgeslagen. Beleggers op Wall Street kochten gretig de dip van maandag. Het sentiment is meteen weer ten goede gekeerd, dat wil zeggen nog niet het ijzersterke opwaartse momentum van de laatste weken van vorig jaar maar wel het vertrouwen is acuut weer terug. Sterker dan verwachte economische data worden positief beloond. De angst is totaal uit de markt, de VIX is dit jaar alweer met 11 procent gedaald tot de ultra lage stand van 12,28. Goldilocks op Wall Street all over again.

De Retails Sales, detailhandelsverkopen, zijn in de afgelopen maand december met 0,2 procent gestegen ten opzichte van de gemiddelde Bloomberg analisten consensusverwachting van een stijging met 0,1 procent. De detailhandelsverkopen ex-autoverkopen in december waren zelfs met 0,7 procent gestegen. De Amerikaanse consumenten zijn weer teruggekeerd aan het front en hebben de bestedingen in de belangrijke decembermaand juist opgevoerd.

Beleggers pikten dit op als een motie van vertrouwen in de Amerikaanse economie en kochten de dip van afgelopen maandag meteen weer op. Beleggers negeerden het neerwaarts bijstellen van de november detailhandelsverkopen naar een stijging van 0,4 procent ten opzichte van de eerder gepubliceerde 0,7 procent stijging. De markt wil bevestigd worden in goed economisch nieuws en beloont dit dan. De macht van het grote geld heeft de eerste dip meteen gretig gekocht.

Wall Street kan en mag pertinent niet naar beneden. Het sentiment aan het begin van het nieuwe jaar wordt tot dusver getypeerd dat goed economisch nieuws , goed uitwerkt voor beleggers op Wall Street en dat slecht en teleurstellend nieuws leidt tot de conclusie dat de Fed dan de mate van terugschalen van QE zal vertragen. 

Gisteren trok niemand zich iets aan van de hoge waarderingen van de S&P500 van 17,3 keer de gerapporteerde winsten en 15,6 keer de verwachte winsten, het hoogste in vijf jaar. Alle 10 de belangrijke industriesectoren stegen gisteren in de S&P500. Met name ontsproot er gisteren een sterke rally in de grote namen van de technologiesector. Zo steeg Intel 4 procent op een belangrijke adviesverhoging en kon Google 2,4 procent bijschrijven op alweer een acquisitie die met $ 3,2 miljard cash wordt betaald.

Beurslieveling van 2013 Tesla motors, nog nooit winst gemaakt, steeg maar liefst 16 procent, tot $161. De gekte van 2013 lijkt acuut weer terug te keren. JPMorganChase,  Amerikaans financiële trots, moest over het afgelopen vierde kwartaal een winstdaling melden met 7,3 procent tot een bedrag van $ 5,3 miljard. De winst werd gedrukt door kosten die in verband met het grote aantal rechtszaken en schadevergoedingen, onder andere $ 2,7 miljard in de Madoff zaak, moet worden betaald.

Bovendien had JPMorgan lagere inkomsten uit de investment banking activiteiten. Ondanks dus lager dan verwachte winstresultaten onder aan de streep, wist JPMorgan gisteren met 0,1 procent te stijgen. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat beleggers onverminderd hun topfavorieten doorkopen hoewel de winstcijfers licht teleurstellen. En in het geval van Tesla kan menig belegger zich achter de oren krabben want het is nog volledig onduidelijk wanneer dit bedrijf winst gaat maken. JPMorgan stelt eigenlijk teleur maar je straft het beste jongentje van de klas gewoon niet.

Mijn eerste gedachten over de tot nu toe gepubliceerde kwartaalresultaten van de grotere bedrijven, Alcoa-JPMorgan en Wells Fargo zijn dat ze slechter dan verwacht en hooguit net in de prik uitkomen maar dat bij de Financials blijkt dat zowel de zeer belangrijke investment banking activiteiten bij JPMorgan als ook de hypotheekinkomsten bij Wells Fargo tegenvallen.

Een teken aan de wand. Alles zit in de huidige koersen verdisconteerd. Want als de top of the bill van het Amerikaanse financiële bedrijfsleven,ietwat teleurstelt met de cijfers, en niet echt zoals bijna altijd sterk beter dan verwacht uitkomt, wat kunnen we dan verwachten van de anderen? Een eerste voorzichtige conclusie is dat de S&P500 bedrijven vol zijn geprijsd voor de huidige winstcijfers.  

De S&P500 noteert op slot gisteren 0,3 procent onder de ultimo 2013 All Time High recordstand van 1848. Sentiment drijft de markt weer hoger maar winstcijfers tot nu toe doen op zijn best beleggers laten zitten.  Je zou kunnen concluderen dat de opwaartse ruimte beperkt is. Iedereen is zeer optimistisch gestemd voor aandelenontwikkelingen op kort termijn. Zeer optimistisch sentiment is vaak de voorbode voor negatieve koersuitslagen. Oppassen dus.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.