Nieuws/Financieel
1016028
Financieel

Grote overname in Europese bioscoopsector

De Britse bioscoopketen Cineworld neemt voor circa 500 miljoen pond (ruim 600 miljoen euro) de bioscopen van de Poolse branchegenoot Cinema City International (CCI) over, waardoor het aantal vestigingen van het bedrijf wordt verdubbeld. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Cineworld is de grootste bioscoopketen van Groot-Brittannië. Door de overname krijgt de onderneming er ongeveer 100 bioscopen bij in onder meer Polen, Hongarije, Bulgarije en Israël. Cineworld wil met de aankoop profiteren van het sterk groeiende bioscoopbezoek in Oost-Europa. Het aantal schermen van het bedrijf zal na de overname stijgen tot 1852 in 201 bioscopen.

Cineworld betaalt in contanten en aandelen en CCI krijgt een belang van bijna 25 procent in Cineworld. Door de transactie ontstaat de op één na grootste bioscoopexploitant van Europa, na marktleider Odeon & UCI Cinemas Group.

Beurs

Het beursgenoteerde Cineworld heeft 102 bioscopen in Groot-Brittannië en Ierland en kondigde aan de komende 3 jaar nog eens 548 bioscoopschermen toe te voegen aan het aanbod, waarvan 170 op de thuismarkt. De belangrijkste concurrent op de Britse markt van het bedrijf is Vue Entertainment.

Op de beurs in Londen werd positief gereageerd op de overname. Het aandeel Cineworld steeg 13 procent. Cinema City heeft een notering aan de beurs in Warschau en ging 17,5 procent omhoog.