Nieuws/Financieel
1016047
Financieel

AEX met winst het weekend in

De Amsterdamse effectenbeurs is het weekend ingegaan met een bescheiden winst. Beleggers waren de hele dag positief gestemd, al kreeg het sentiment even een duw toen het Amerikaanse banencijfer fors achterbleef bij de verwachtingen. Nadat Wall Street in de rode cijfers zakte, liep ook de winst op het Damrak terug.

De AEX-index sloot 0,5% hoger op 403,95 punten. De Midkap-index ging 0,5% omhoog naar 638 punten. 

Wall Street stond ongeveer een half uur na opening licht lager. De Dow Jones-index, de S&P500 en de Nasdaq liepen ongeveer 0,1% terug.

De grote beurzen elders in Europa hielden nog wel een winst vast. Londen won 0,8%, Parijs 0,5%. De beurs van Frankfurt steeg 0,4%.

Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro, schreef het voorzichtige enthousiasme onder beleggers in de ochtend mede toe aan de positieve opmerkingen van de aankomende FED-voorzitter Janet Yellen in de Times over de kracht van de Amerikaanse economie. De handhaving van de hoogste Duitse kredietwaardigheid door S&P droeg volgens hem ook bij aan het opgewekte sentiment. Daarnaast wees hij op het aanhoudende overname- en fusienieuws. Zo zou het Amerikaanse AT&T interesse hebben in het Franse telecomconcern Orange.

Banengroei stelt teleur

Het banenrapport dat in de loop van de middag werd gepubliceerd, bleef ver achter bij de verwachting. In plaats van de verwachte 197.000 banen kwamen er in december slechts 74.000 banen bij. Dit werd voor een deel veroorzaakt door het slechte weer. Macro-econoom Elwin de Groot (Rabobank) legt uit: "Mensen die wel een baan hadden maar in december niet konden werken vanwege het slechte weer, zijn meegerekend in de werkloosheid. Maar dat effect is beperkt, dit was gewoon echt een wat zwak cijfer."

Desondanks bleef de markt redelijk goed liggen. Na een korte daling herstelde de AEX weer. Volgens De Groot is de markt al de hele week positief gestemd. "De centrale banken hebben een vangnet onder de markt gelegd, daarom wordt er zo veerkrachtig gereageerd op slecht nieuws. Een slecht cijfer kan betekenen dat het ruime monetaire beleid langer wordt gehandhaafd als dat nodig is. Daar hintte ECB-president Draghi gisteren ook op."

Dat neemt volgens de econoom echter niet weg dat er ook goede redenen zijn om positief te zijn. "Portugal is weer teruggekeerd op de markt, net als Ierland. Dat was een paar maanden geleden nog wel anders. Het positieve sentiment heeft dus ook reële effecten."

Domper Alcoa

Donderdag nabeurs trapte Alcoa het Amerikaanse cijferseizoen af. De aluminiumreus dook in het vierde kwartaal diep in de rode cijfers met een verlies van $2,3 miljard mede vanwege een enorme schikking om vervolging voor omkoping in Bahrein te ontlopen. Gecorrigeerd voor eenmalige items viel het resultaat ook flink lager uit dan een jaar eerder.

Volgende week publiceert een aantal Amerikaanse banken de cijfers, in Europa duurt het wat langer voordat de kwartaalresultaten worden gepubliceerd. Volgens De Groot kan het cijferseizoen interessante verrassingen opleveren: "Het afgelopen jaar werd de beurs wel heel erg gedomineerd door centrale banken. Nu kunnen de bedrijfscijfers weer aan belang winnen."

Winst voor Air France KLM

Grootste winnaar onder de hoofdfondsen was Air France KLM, dat 2,8% meer waard werd op €8,93, gesteund door de gunstige berichten over het aantrekkende passagiersvervoer. Bovendien maakte branchegenoot Lufthansa bekend 2,4% meer reizigers te hebben vervoerd.

Akzonobel ging 2,5% omhoog op €55,29, ondanks nieuwe stakingen in de chemiefabriek in Deventer die het bedrijf wil sluiten. Philips werd 1,9% meer waard op €27,76.

Zwaargewicht RD Shell  viel in de smaak met een winst van 1,4% op €26,35. Exane BNP heeft het advies van Shell opwaarts bijgesteld van 'houden' naar 'overwogen'. Bonsee meent dat door de de wisseling van de wacht bij de oliereus een frisse wind kan gaan waaien die het negatieve sentiment van het afgelopen jaar kan laten omslaan.

KPN zat in de lift en sloot 1,4% hoger op €2,59. SNS heeft het aandeel op de favorietenlijst gezet. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering stelde president-commissaris Jos Streppel dat het bedrijf momenteel niet praat met grootaandeelhouder América Móvil over een overname.

Grootste daler was Aegon, de verzekeraar zakte tegen het einde van de dag hard weg, om 2,1% lager te sluiten op €6,77. Arcelor Mittal verloor 1% op €12,29, nadat branchegenoot Alcoa een dag eerder al teleurstellende kwartaalcijfers bekend maakte. Ook chemieconcern DSM werd 1% minder waard op €57,39.

PostNL sloot 0,5% in de min op €4,11, het bedrijf heeft deze week afhaalpunten bij alle bouwmarkten van Gamma en Karwei geopend.

Bij de middelgrote fondsen sloot vastgoedfonds Vastned Retail 3,4% hoger op €34,30. TKH werd 3,1% meer waard op €26,69. Grootste stijger was biotechbedrijf Pharming, dat 9,6% omhoog ging op €0,17.

ASMI won 1,5% op €24,99. De toeleverancier van de chipindustrie kreeg van SNS de favorietenstatus vanwege de lage waardering.

Grootste daler was de producent van zeldzame aardmetalen AMG, het aandeel sloot 3,5% lager op €7,50. USG People verloor 1,2% op €10,20, Boskalis werd 0,8% minder waard op €37,85.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!