Nieuws/Financieel
1016048
Financieel

Het onderste uit de goudkan

De financiële markten hebben het begin van het nieuwe jaar benut om eens even pas op de plaats te maken en vervolgens weer naar boven te kijken aan het einde van de eerste echte handelsweek van 2014. Prima zo, heel veel anders verwachtten wij ook niet.

De markten liggen er solide bij, het scenario waarin we ons bewegen heb ik al eerder beschreven. In het vervolg van de successtory van 2013 is daar niet veel aan toe te voegen. 'Waar kan het beter?' is naar mijn idee een veel belangrijkere vraag. Dit doet mij denken aan een uitspraak van vriend Sassen: “Je moet niet aan de knoppen draaien waarbij het goed gaat.”

Deze tekst stamt uit de periode waarin wij samenwerkten en om ons heen mensen altijd de aandacht legden op zaken die al goed gingen. Daar viel wat te halen, persoonlijk wellicht, dus ging het altijd daarover.

Terwijl naar onze mening een bijdrage aan waar het niet goed ging meer nodig was. U kent het gezegde: “Never change a winning team”? Iedereen wil in dat team omdat dan het succes hopelijk op hen afwrijft, terwijl als je echt iets wilt toevoegen je bij een degradatiekandidaat moet zijn.

Met die wijsheid blikken we terug op wat in 2013 dan 'fout' ging bij onze beleggingen.

Ik kijk dan ook net als vorige week terug naar zaken die ik verkeerd heb ingeschat in 2013 met als doel te leren van de 'fout' . Zoals vorige week gesteld, er zijn 2 soorten fouten. Of je hebt je werk niet goed gedaan en daarmee een foute beslissing genomen. Of je hebt gedaan wat je kunt en het pakt anders uit. De tweede soort is niet erg, maar die eerste is uiterst kwalijk.

Vreest niet want veel meer dan twee columns kan ik daar niet aan wijden want 'helaas': de rest ging heel goed. Ik ben zeer tevreden met onze analyses en beslissingen in 2013, want alle targets zijn ruimschoots gehaald. Na vorige week de Turkse markt te hebben behandeld is het tweede en laatste onderwerp van deze korte reeks leereffecten gewijd aan goud. We pakken alle time frames erbij, te beginnen met het beeld vanaf 2002. Ja vroeger, weet u nog?

 

Zo ziet dat er uit, er is nog steeds een uptrend aanwezig, ook met de exponentiële schaal die hierbij is gebruikt. Het goede nieuws is dat de long focus gerechtvaardigd wordt door deze trend. Echter, van een nieuw koopmoment kunnen we pas spreken wanneer deze correctie op het langetermijnbeeld eindigt.

Daar wordt als eerste enige blijk van gegeven bij koersen boven $1300. Dan volgt de zware barrière van $1500. Indien en wanneer koersen daarin slagen en de dalende rode lijn in de RSI slechten is de correctie klaar en komen koersdoelen van ruim boven $2000 weer in beeld. Dat geven fibonacci-analyse en de groene bogen aan. Maar, er geldt duidelijk een 'als' en een 'wanneer'. Conditioneel dus.

Steun op 1000 dollar moet standhouden

Wat dit inzoomen van maand- naar weekkoersen toevoegt is dat de grens van het toelaatbare zichtbaar wordt. $1000 moet behouden blijven voor de trend. Een tweede toevoeging is dat de RSI niet meer oversold wordt tijdens de huidige daling hetgeen op gebrek aan overtuiging bij de daling duidt. Tot slot het kortetermijnbeeld met dagkoersen.

 

Daarin zien we in tussen de paarse lijnen de periode waarin wij een long-positie hebben gehad, in lijn met het langetermijnbeeld. Er werd toen een overbought-stand genoteerd, waarna koersen niet meer oversold werden. Pff, gelukkig niet fout gedaan, en te zien aan hoeveel er daarna nog gedaald is de schade beperkt gehouden. Kwestie van een signaal dat later ontzenuwd werd.

 

Nu hebben we een soortgelijk signaal, want de RSI wordt wel overbought en niet meer oversold. Maar we leren gaandeweg en wachten dus op z’n minst tot koersen boven de $1300 uitkomen. Zelfs dan zou het redelijk vroeg zijn om te kopen, maar een rit naar $1500 kan best interessant zijn met de juiste hefboom.

Voor de langere termijn, zoals gezegd, is het pas boven de $1500 echt om. De vraag is dus: wil je snel zijn en wil je het onderste uit de kan hebben of wil je met wind in de rug als latere deelnemer aan een veiligere en langere rit deelnemen. Wij wachten af, we hebben geleerd. Er is nergens haast bij, het jaar is nog jong. Prettig weekend voor nu.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com