Nieuws/Financieel
1016053
Financieel

Fischer genomineerd als vicevoorzitter Fed

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de voormalige gouverneur van de Israëlische centrale bank, Stanley Fischer, voorgedragen als vicevoorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Dat maakte het Witte Huis vrijdag bekend.

De 70-jarige Fischer moet als vicepresident van de Fed Janet Yellen opvolgen, die voorzitter wordt van de Amerikaanse centrale bank. Fischer gaf tussen 2005 en medio vorig jaar leiding aan de centrale bank van Israël. Daarvoor was hij onder meer hoofdeconoom van de Wereldbank. Ook doceerde Fischer aan de Massachusetts Institute of Technology. Hij bezit het Israëlische en het Amerikaanse staatsburgerschap.

Yellen volgt per 1 februari Ben Bernanke op als president van de Fed. De Amerikaanse Senaat stemde begin deze week in met haar benoeming.

IMF

Fischer was verder ook werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en hij bekleedde een topfunctie bij de Amerikaanse bank Citigroup. Als hoogleraar in Massachusetts gaf hij les aan Bernanke en de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi.

De benoeming van Fischer hing al enige tijd in de lucht. De Senaat moet nog wel instemmen met zijn nominatie. Fischer woont in New York.

Het Witte Huis maakte verder bekend dat Obama ook Lael Brainard en Jerome Powell heeft voorgedragen als bestuursleden van de Fed. Brainard werkte eerder bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Powell is genomineerd voor een tweede termijn in het bestuur van de Fed.