Nieuws/Financieel
1016073
Financieel

Winnende T.i.p.

Tijdens een beursdebat mocht ik een drietal tips geven voor 2014. Veel beleggers konden zich hier goed in vinden. Dat schept verwachtingen en dat terwijl de echte prijs eigenlijk pas over een jaar kan worden uitgereikt. Dan weten we pas wat mijn tips echt waard zijn geweest.

Wat moet ik kopen?

Een jaar vooruit kijken en inschatten welke aandelen het goed gaan doen is knap lastig en eigenlijk niet aan mij besteed. Mijn overtuiging is namelijk dat voorspellen zinloos is, en het veel meer gaat om volgen en beslissen. Nu begrijp ik dat beleggers gek zijn op tips en houvast zoeken, en met enige regelmaat ontvang ik het verzoek om de gouden tip te geven. Maar een belegger die al wat langer mee loopt begrijpt inmiddels wel dat niemand die heeft. Toch zou de vraag volgens mij niet alleen moeten zijn wat moet ik kopen ?

Wanneer moet ik verkopen?

Het is volgens mij net zo belangrijk om de vraag te stellen wanneer moet ik verkopen? Kopen is makkelijk en vrijblijvend, het wordt pas lastig als je moet besluiten tot verkoop. Wanneer er winst in de positie zit lijkt ook dit makkelijk. Toch komt ook dan de gedachte binnen om nog even te wachten want misschien wordt het nog meer. Logisch en menselijk, maar meestal niet goed. Bij veel beleggers ontbreekt vaak een methodiek. In beginsel zou je vooraf al moeten weten wanneer je gaat verkopen. Zowel in een winst, maar zeker ook in een verliessituatie. Een van mijn tips ging dan ook over een T.i.p. die kan helpen om te bepalen wanneer je moet verkopen of winst moet nemen.

T.I.P.

De T.i.p. ging over een Technisch interessant patroon. Na jarenlang onderzoek over de werking van koerspatronen weten we inmiddels meer over de betrouwbaarheid. Een van mijn favoriete patronen is het zogenaamde MaDiWoDo patroon. We hebben dit zogenoemd omdat  het een situatie beschrijft waarbij de koersen minimaal drie dagen op rij stijgen bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en woensdag. Wanneer de koersen dan op donderdag ochtend doorstijgen maar vervolgens op donderdagmiddag substantieel lager sluiten neemt de kans toe dat er een climax in de stijging is bereikt. Het beschrijft eigenlijk de psychologie van de kopers.

65% kans

Stelt u zich eens voor dat u drie dagen op rij winst realiseert en op dag vier die winst weer inlevert? Koopt u dan nog net zo enthousiast op dag vijf? We hebben vastgesteld dat de kans ongeveer 65% is dat de koersen in de daarop volgende dagen niet verder stijgen. Dat is een relatief hoog percentage. Het maakt daarbij overigens niet uit of dit een koerspatroon is bij aandelen of andere financiële instrumenten. Het patroon komt universeel voor.

De kunst is nu om dit patroon consistent en met weinig risico toe te passen. Het lastige zit hem in de discipline en dat komt voort uit vertrouwen. De basis voor dit vertrouwen ligt in het huiswerk. Wanneer je statistisch bewijs hebt dat de kans groter is op een daling kun je met meer vertrouwen beslissen om te verkopen. Wanneer u dit patroon wilt bestuderen kunt u een video bekijken op onze website, daar treft u ook een toelichting op mijn andere tips die gingen over de AEX en ING.