Nieuws/Financieel
1016136
Financieel

'Kansen bij staatsobligaties perifere EU-landen'

Spaanse en Italiaanse staatsobligaties kunnen volgens ABN Amro snel weer een 'belangrijke' inkomstenbron worden voor beleggers.

In de markt zijn nu nog twijfels over de hardheid van het herstel. ABN Amro verwacht dat deze twee eurolanden van belang worden.

,,Ze zijn tekenend voor Europa. Eerst ging het slecht, na het dal doen ze het goed. Ook het sentiment om afscheid te nemen van de euro is eigenlijk verdwenen. De scherpe kantjes zijn af van de eurocrisis'', aldus Ben Steinebach, hoofd beleggingen over de beleggingsvisie voor dit jaar.

Verrassingen

De huidige groei van de export in Griekenland, Spanje, Portugal  - alleen Italië blijft achter - ,,hielden weinig economen voor mogelijk en kan nu voor verrassingen gaan zorgen, aldus Steinebach.

ABN Amro vindt, net als de Verenigde Staten, dat Duitsland meer moet doen om de eerste Europese groei snel aan te jagen. ,,Ze kunnen het. Het ligt voor de hand, er is een groot verschil binnen Europa naar bestedingen. Als Duitsland het doet, dan is het alleen maar goed'', zegt Sybren Brouwer, hoofd equity rearch bij ABN Amro.

Stress weg

De renteopslagen voor probleemlanden in Europa verdwijnen stilaan. ,,En daarmee is de stress eruit.'' Typerend is Ierland. ,,Ze gingen zelfstandig naar de geldmarkt; een succes, ze konden wel het dubbele ophalen'', zegt Steinebach.

Centrale banken gaan steun afbouwen, ziet ABN Amro. In de VS zal de Fed naar schatting van Steinebach midden 2015 zijn steun definitief intrekken.

De bank houdt een overweging in aandelen - waar het 'dubbelcijferige' groei uit koerswinst gecombineerd met dividendrendement verwacht - en bedrijfsobligaties, maar zij houdt afstand van veel staatobligaties.

De rente blijft komende kwartalen door een geringe inflatie laag, aldus Steinebach.

Omslagpunt

In 2014 gaat de eurozone van -0,4% groei naar 1,3% in de plus dankzij een 6% groei op jaarbasis van de wereldhandel. ,,Er komt een zeer duidelijke verbreding van de handel, die Nederland helpt. We zitten nu vlakbij het omslagpunt.''

Ons land kampt in Europees verband echter met specifieke problemen met pensioenen en hypotheken. Die houden bestedingen van consumenten in toom. Dat effect bemoeilijkt de Nederlandse groei nog.

Extra vaart kan volgens ABN Amro ook van enkele grote industriële concentraties komen, veel bedrijven zijn gesaneerd en hebben kapitaal verzameld. ,,Enkele grote overnames kunnen psychologisch helpen een omslag teweeg te brengen.''