Nieuws/Financieel
1016137
Financieel

Verkoopt PGGM Shell? 

Afgelopen jaar nam het bestuur van PGGM (pensioenfonds zorg & welzijn) het besluit om haar belang in aandelen Wal-Mart van de hand te doen. De wijze waarop ’s werelds grootste winkelketen met zijn personeel omspringt, beviel de PGGM niet. Maar Wal-Mart kan niet als schuldige worden aangewezen voor het uithollen van de positie van de arbeidende klasse in de VS.

'Outsourcing' werd mode bij de industrie, daardoor vertrokken er miljoenen goedbetaalde hoogopgeleide industriële banen. Veel laagbetaalde banen resteerden, zoals bij Wal-Mart. Uit ´ethische overweging´ en ´voorbeeldfunctie´ voor andere beleggers werd er verkocht. Door de vele lof die de belegger kreeg toegezwaaid, smaakte dit naar meer. Dus meende het bestuur zich met het politieke onbalans in het Midden-Oosten te moeten bemoeien.

Nu de consensus in Nederland is omgeslagen van pro-Israël naar pro-Palestijns, werd de bouwactiviteit van Israël op de Westbank bij de horens gevat. Israëlische banken, 5 op rij, die betroken waren bij het meefinancieren van joodse settlements in dit gebied, kregen straf. Want de PGGM verkocht tegen een dagwaarde van maar liefst € 9 miljoen haar posities in deze op de beurs van Tel-Aviv genoteerde bedrijven. Op een totaal belegd vermogen van meer dan € 120 miljard, betreft het hier bijna 0,00008% van de beleggingsportefeuille!

Neil Armstrongs 1 stap op de maan verbleekte bij deze kloeke zet van het hoofdbestuur. Of er eventueel ook andere zaken spelen mbt de patstelling tussen Arabieren en Israëli´s (zoals ´t agendapunt veiligheid, verdedigbare grenzen, weigering van erkenning van het bestaansrecht van een Joodse Staat in het Midden-Oosten, Arabische eis van  ”ethnic (joodse) cleansing” mbt tot Sinaï, Gazastrook, Westbank, etc. terwijl in Israël naar Multi-culti-model ruim 1,5 miljoen Arabieren in vrede woonachtig zijn). Aan argumenten geen gebrek om uiterst voorzichtig te zijn met het innemen van extreme standpunten, zeker als buitenstaander zijnde. 

Hoe moet het nu verder met de aandelenportefeuille van de pensioenpot van onze ziekenbroeders en zusters? Er zijn kwesties te over, dus er is werk aan de winkel voor de moraaltheologen van  PGGM. Eén voorbeeld. In Qatar onderdrukt de soennitische minderheid met geweld de shiitische meerderheid. Shell investeert gigantische bedragen in Qatar en helpt zo het totalitaire bewind in het zadel te kunnen blijven zitten. Arabische landen als Qatar discrimineren & boycotten al decennia lang Israëlische producten, personen en dus ook sporters. De Emiraten doen, zo bleek,  vrolijk mee met deze vorm van discriminatie en Shell investeert hier ook stevig (en in naburig Oman).

Zou de Israëlische nationale voetbalploeg zich kwalificeren voor het Wintervoetbalfeest van Qatar, dan zal ook hen naar goed gebruik de toegang geweigerd worden. Dat onrecht moet volgens de PGGM nu stoppen. Helaas kon men geen aandelen Vitesse van de hand doen. Het PGGM-bestuur zal dan ook niet lang wachten en met vooruitziende blik zich ontdoen van aandelen Royal Dutch Shell. Want Shell heult met niets ontzienende dictators en dat kan niet. Massale verkoop van aandelen Shell, mogelijk ook gevolgd door collega ABP, kost het pensioenfonds de nodige dividendinkomsten, maar voor de goede zaak heeft de PGGM dit over. Mogelijk heeft de politieke vleugel van de PPGM in 2014 ook 2 Kamerambities. Het bescheiden advies aan hen luidt simpelweg: ‘’Schoenmaker, blijf bij uw leest’’. Beleggen met hoog rendement, dat is waar verplegend Nederland op zit te wachten. Uw edele mening zal de meesten worst wezen. 

Drs. RGGM. Melchers,  financieel analist.