Nieuws/Financieel
1016234
Financieel

Fiat mogelijk naar beurs New York

Autocombinatie Fiat-Chrysler krijgt mogelijk een beursnotering in New York of in Hongkong. Dat heeft topman Sergio Marchionne laten weten.

In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt de topman: "Fiat is genoteerd in Milaan. Maar we moeten gaan naar waar het geld is."

Gevoelig

Voor Marchionne is dat een markt waar de toegang tot kapitaal makkelijk is, bijvoorbeeld in New York. Hij is ook bereid om naar Hongkong te gaan. Over de vraag of de notering in Milaan dan ook geschrapt wordt, laat de Fiat-chef zich niet uit.

Marchionne benadrukt bovendien dat de beslissing aan de raad van bestuur is. Niet verwonderlijk, want het doen en laten van Fiat licht uiterst gevoelig in Italië. In 2012 haalde Marchionne zich bijvoorbeeld al eens een volkswoede op de hals toen hij vertelde dat Fiat door de crisis niet kon voldoen aan een beloofde miljardeninvestering.

Nieuwe naam

De autobouwer krijgt ook een nieuwe naam, maar ook daar moet nog een besluit over vallen, net als de locatie van het hoofdkantoor. Dat laatste hangt volgens Marchionne ook af van de "locatie van de beursnotering".

Fiat is al jaren grootaandeelhouder van Chrylser, maar kreeg de Amerikaanse autobouwer pas onlangs volledig in handen. Na jaren strijd was medeaandeelhouder VEBA, een pensioenfonds van Chrysler-werknemers, bereid om zijn belang te verkopen. Dat kostte Fiat $3,65 miljard.