Nieuws/Financieel
1016277
Financieel

Gemengde opening 2014

De eerste 5 handelsdagen in het nieuwe jaar zijn statistisch gezien voor de AEX een aardige indicatie voor de rest van het jaar. Voor 2014 is deze positief. Maar in Duitsland, Amerika en Japan is dezelfde indicator juist negatief voor aandelen. Gemengde signalen dus.

Vandaag bekijk ik het komende jaar door de bril van de ‘seasonals’ (seizoenseffecten). De januari-indicator is op deze plaats door mij en collega-goeroes al vaker besproken. Het komt erop neer dat het verloop van een jaar kan worden afgelezen aan het verloop van de gehele maand januari. Of zelfs alleen de eerste 5 dagen (First Five Days).

 

Opvallend is de zeer hoge betrouwbaarheid van deze ‘First Five Days’ op de AEX-index (85%) over de afgelopen 27 jaar. Opmerkelijk is ook dat op bijna alle wereldindices deze indicator een betrouwbaarheid heeft van minimaal 60%.

 

Niet uw kopje thee

Overigens heb ik er begrip voor als deze seizoensindicatoren niet uw ‘kopje thee’ zijn. Maar voor kwantitatieve analisten is de betrouwbaarheid net iets te hoog om ze in de hoek van de glazen bollen en tarotkaarten weg te zetten. Maar een sluitende verklaring van de werking van deze seasonals ben ook ik nog nooit tegengekomen.  

 

Europa gemengd

De uitkomsten van de ‘First Five Days’ indicator is voor Europa wisselend. Duitsland (DAX-Xetra) en Frankrijk (CAC-40) zijn negatief. Nederland (AEX), Italië (MIB-30)  en Spanje (IBEX-35) zijn positief gestemd voor 2014 op basis van de eerste 5 handelsdagen. Europa als geheel (EuroSTOXX-50 Index) is ook positief.

 

Amerika negatief

Zowel de Dow Jones, S&P-500 als de Nasdaq zijn negatief geopend over de eerste 5 dagen.

 

Azië negatief

Ook de Nikkei,  Sydney, Shanghai en Hong Kong zijn negatief.

 

Maand januari

Liefhebbers van seizoensindicatoren kunnen nu gaan uitkijken naar de uitkomst van de gehele maand januari. Wellicht dat hier een bevestiging is te vinden van bovenstaande eerste prille signalen. Voor de AEX-index heb ik in onderstaande tabel verschillende seasonals nog eens op een rijtje gezet.

 

 

 

Halloween Indicator

In tabel 1 vindt u ook de uitkomsten voor de AEX van de Halloween indicator over de afgelopen 7 jaar. Deze indicator houdt in dat beleggen tijdens alleen de periode november t/m april meestal een positief resultaat oplevert (hitrate 81% sinds 1987). En bovendien op langere termijn beter presteert dan volledig passief in de index beleggen. Over de periode in de tabel speelt de Halloween indicator ongeveer quitte, terwijl de AEX sinds 2007 nog steeds 160 punten in de min staat. Ook voor de sceptici onder u wellicht een interessant gegeven.     

 

 

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl