Nieuws/Financieel
1016333
Financieel

Optimisme over banenrapport

Beleggers zullen vanochtend relatief ingetogen maar voorzichtig hoger handelen in aanloop naar het vanmiddag te presenteren zeer belangrijke Amerikaanse arbeidsrapport over de maand december. De fluisternummers zijn voor een spectaculair aantal nieuwe banen. ADP was zeer goed  met 238.000 nieuwe private banen. Een zeer sterk en beter dan verwacht arbeidsrapport kan potentiële impact hebben op  Fed beleidspolitiek. Het tijdschema voor de ultieme exit van QE kan worden versneld.

Krijgt de markt het bewijs dat de Amerikaanse economische motor weer goed op stoom is gekomen doordat er voldoende werkgelegenheid wordt gecreëerd? Indien vanmiddag blijkt uit het december arbeidsrapport dat er rond de tweehonderdduizend banen zijn bijgekomen dan komt het totaal over het jaar 2013 uit op een aantal van 2,27 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen. Het meeste aantal sinds 2005. Een prestatie van formaat van de Fed en de regering Obama, maar wel eentje met een forse kostprijs.

Een arbeidsgroei in de afgelopen maand december met meer dan tweehonderdduizend nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd in zowel private als ook overheidsbanen met een werkloosheidspercentage van tenminste 7 procent of minder zal de markt de volle overtuiging geven en het bewijs leveren dat de Amerikaanse economie definitief ten goede is gekeerd. En dan ook zonder stimulatie verder kan. De verwachtingen voor het Amerikaanse GDP over het afgelopen vierde kwartaal worden verder opgeschroefd.

De gemiddelde consensusverwachting van de door Bloomberg geraadpleegde analisten verwachten een arbeidsgroei met 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen in de maand december met een onveranderd werkloosheidspercentage van 7,0 procent. Er worden door de geraadpleegde analisten van Bloomberg een aantal van 189.000 nieuwe private banen verwacht en dus een groei met slechts 11.000 overheidsbanen in december. De verwachtingen zijn zeer hoog gespannen voor het vanmiddag te publiceren Amerikaanse arbeidsrapport over de maand december.

In de eerste handelsweek van het nieuwe jaar is het zeer sterke opwaartse momentum van de laatste weken van vorig jaar enigszins verstomd. Het is geen vlees maar ook geen vis op het moment op de markt, dat wil zeggen kopers houden zich afzijdig in de eerste dagen van het nieuwe jaar maar ook verkopers zijn nog niet echt aanwezig. Toch is het gemiddelde volume wel degelijk hoog, er wordt rond 10 procent boven het driemaands gemiddelde gehandeld.

Beleggers hebben verkozen te willen wachten met doorkopen en willen worden bevestigd in sterkere en beter dan verwachte economische data en verder aantrekkende winstontwikkeling  van het bedrijfsleven. De S&P500 bedrijven handelen aan het begin van 2014 op een koers/winstverhouding van maar liefst 17,3 keer de gerapporteerde winsten. Het hoogste niveau in een groot aantal jaren maar nog niet absolute record koers/winstverhoudingen ten tijde van de internetbubbel toen er gretig gemiddeld 25 keer de koers/winst werd betaald. Maar iedereen weet hoe hard dat eindigde.

De winstgevendheid van de S&P500 bedrijven over het afgelopen vierde kwartaal moet dan ook spectaculair zijn om de huidige recordindex stand van de S&P500 te rechtvaardigen laat staan om nog verder door te kunnen stijgen. De winsten van de S&P500 bedrijven zijn al rond recordniveaus. Dus puur uit koers/winstverhoudingen lijkt er weinig ruimte meer verder door naar boven. Of de winsten over het afgelopen vierde kwartaal en de verwachtingen voor de eerste kwartalen van het nieuwe jaar moeten veel hoger en beter dan verwacht uitkomen. Dan is een verdere stijging gerechtvaardigd.

Gisterenavond na slot van Wall Street was de onofficiële start van het vierde kwartaalcijferseizoen met de publicatie van aluminiumgigant en Dow Jones component Alcoa. De vierde kwartaalcijfers mistte totaal de marktverwachtingen ondanks de overvloed aan producten geleverd aan de vliegtuigindustrie.

Een eerste tegenvaller voor de hooggespannen verwachtingen van de markt. Bovendien moest Alcoa nog een forse boete melden van de Amerikaanse overheid vanwege omkoping van vertegenwoordigers van de Koninklijke familie van Bahrein. Alcoa verloor 1,3 procent in de reguliere sessie en nog eens 4,2 procent in de nahandel vannacht.

Na vandaag weten we meer wat we van de Fed op korte termijn kunnen verwachten en zal de focus van de markt volledig op het kwartaalcijferseizoen gaan inclusief de verwachtingen en outllook voor dit jaar. De boog staat strak gespannen.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.