Nieuws/Financieel
1016363
Financieel

Japanse aandelen zijn interessant voor de korte termijn

Koop Japanse aandelen en verkoop de yen, stelt vermogensbeheerder BlackRock, dat de komende twee tot zes maanden optimistisch blijft over de beurs van het Aziatische land. Voor de lange termijn is het noodzakelijk dat de Japanse premier Shinzo Abe de drie pijlers van zijn economische masterplan tot uitvoering weet te brengen.

Beleggers zijn tegenwoordig net zo gespitst op hoe hard de geldpers draait van centrale banken als op de beurs zelf. De monetaire wind verandert langzaam van richting. De Fed wil het opkoopprogramma  voor obligaties langzaam onttakelen, de ECB probeert uit alle macht te voorkomen dat banken geen krediet meer willen verstrekken en bij de Bank of Japan draait de geldpers harder dan ooit om het deflatiespook te verjagen. De centrale bank van het Aziatische land koopt maandelijks voor meer dan 7 triljoen yen (77 miljard euro) aan obligaties op om de inflatie naar 2% te brengen.

Niet alleen de economie van Japan is daardoor met een ongekende 4% gegroeid het eerste halfjaar, twee keer zo snel als de Amerikaanse economie. Tot november dit jaar is ook de Nikkei Index met 40% gestegen. BlackRock is ook voor de komende drie tot zes maanden nog positief gestemd over Japanse aandelen, die met een korting van 40% worden verhandeld in vergelijking met Amerikaanse aandelen. Koop aandelen en verkoop de yen, lijkt daarbij een passende strategie. Dat betekent bijvoorbeeld kiezen voor een Japanfonds dat een valutahedge gebruikt om zich in te dekken tegen de zwakte van de yen.

Economisch masterplan

Japan is geen zekerheid voor beleggers volgens BlackRock omdat onduidelijk is hoe de monetaire hervormingen zullen uitpakken. Het economische masterplan van premier Shinzo Abe – Abenomics geheten – steunt op drie pijlers: aanzienlijke monetaire verruiming, fiscale stimuleringsmaatregelen om de economie aan te jagen en structurele hervormingen bij bedrijven, de arbeidsmarkt en in de landbouwsector. Onder andere door het mes te zetten in het woud aan regels. Die maatregelen hebben de koersen van Japanse aandelen gestuwd en de yen verzwakt ten opzichte van andere belangrijke buitenlandse valuta. Voor een belangrijk exportland als Japan is een zwakke nationale munt een zegen omdat het buitenland dan goedkoper Japanse producten kan afnemen.

Volgens BlackRock blijven Japanse aandelen aantrekkelijk zolang de yen in waarde daalt. Omdat dat goed is voor de Japanse export. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten voor de beurs van Tokio echter minder bestendig. Veel hangt ervan af of premier Abe de drie pijlers van zijn economische hervormingen kan verwezenlijken. Als het land zich uit de negatieve economische spiraal weet te ontworstelen, moet nog altijd een antwoord worden gevonden op de stagnerende productiviteit en krimpende beroepsbevolking, bijvoorbeeld door de participatie van meer mensen op de arbeidsmarkt. Zolang dat niet gebeurt, is Japan een interessante tactische belegging maar voor de lange termijn minder aantrekkelijk.