Nieuws/Financieel
1016388
Financieel

S&P handhaaft AAA-rating Duitsland

Standard & Poor's (S&P) handhaaft de hoogste beoordeling, AAA, voor de Duitse staatsschuld voor de langere termijn. Dat maakte de kredietbeoordelaar vrijdag bekend. De verwachting blijft stabiel.

Duitsland heeft een moderne, gevarieerde en concurrerende economie en de Duitse overheid handhaaft een sterke begrotingsdiscipline, schrijft S&P. Daarnaast heeft de Duitse economie bewezen grote economische en financiële schokken op te kunnen vangen.

S&P verwacht dat de Duitse economie in 2013 met een bescheiden 0,5 procent groeit, maar in de periode 2014-2016 uitkomt op een groei van gemiddeld 1,5 procent. De begroting blijft stabiel met een tekort van gemiddeld 0,17 procent in de komende 3 jaar. Daardoor daalt de staatsschuld in de komende jaren waarschijnlijk naar zo'n 71 procent van het bruto binnenlands product, van de huidige 77 procent.

De kredietbeoordelaar acht het in de komende periode niet waarschijnlijk dat Duitsland maximaal zal worden aangesproken op haar theoretische verplichtingen in de Europese noodfondsen EFSF en ESM, waardoor gevolgen voor de beoordeling van de overheidsschuld onwaarschijnlijk zijn. S&P verwacht een ,,geordende ontknoping van de sluimerende schuldencrisis in de eurozone''. Alleen als dat, onverwacht, niet gebeurt of als de Duitse overheid het tekort sterk laat oplopen, kan de beoordeling onder druk komen te staan.