Nieuws/Financieel
1016416
Financieel

'Zuid-Korea, Taiwan en Filipijnen oogappels in opkomende markten'

De opkomende landen Zuid-Korea, Taiwan en Filipijen springen er positief uit gesteund door een verwachte aantrekkende export en vanwege het terugdringen van het tekort op de lopende rekening, waardoor ze beter bestand zijn tegen de gevolgen van het verkrappende monetaire beleid van de Fed.  Dat stelt Craig Bothman,  econoom opkomende markten bij Schroders Vermogensbeheer.

De meest opkomende landen zullen dit jaar gebukt gaan onder het besluit van de Fed om geleidelijk de geldkraan dicht te draaien door hogere leenkosten die vooral een bedreiging is voor landen met een groot tekort op de lopende rekening, benadrukt Bothman.

De Schroders-econoom verwacht dat de Filipijnen, Taiwan en Zuid-Korea daar beter bestand tegen zullen zijn doordat vanwege de lage inflatie en lage tekorten ruimte wordt geboden om in actie te komen. Ook wijst hij er op deze landen waarschijnlijk het meest kunnen profiteren van de aantrekkende export.

Bedreiging

Toch ziet hij ook risico´s opdoemen die roet in het eten kunnen gooien. De grootste bedreiging voor deze landen is volgens hem Japan. Het Aziatische land zal in het tweede kwartaal van 2014 de BTW gaat verhogen, waarbij een scenario van een nieuwe recessie kan gaan optreden. Dat zal de Japanse centrale bank  dwingen om nieuwe stimuleringsmaatregelen door te voeren met een grote kans op een zwakkere yen tot gevolg, meent Bothman.  In zijn visie zal deze ontwikkeling landen als Zuid-Korea, Taiwan en de Filipijnen kunnen schaden die veel exporteren naar Japan.