Nieuws/Financieel
1016422
Financieel

China 's werelds grootste handelaar

De internationale handel van China heeft vorig jaar zo goed als zeker voor het eerst die van de Verenigde Staten overtroffen. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid vrijdag heeft gepubliceerd.

De totale waarde van de import en export van China is in 2013 met bijna 8 procent opgelopen tot 4,2 biljoen dollar (ruim 3000 miljard euro). De VS kocht en verkocht in de eerste 11 maanden van vorig jaar voor 3,6 biljoen dollar aan goederen op de internationale markten. De Amerikaanse jaarcijfers worden volgende maand naar buiten gebracht, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse internationale handel het gat met die van China in december nog heeft gedicht.

De groei van de export van China viel vorige maand terug tot ruim 4 procent, na een toename met bijna 13 procent in november. De import van 's werelds op een na grootste economie was vorige maand ruim 8 procent groter dan een jaar eerder. Het handelsoverschot van China slonk vorige maand met meer dan 8 miljard dollar tot 25,6 miljard dollar.

VS

In 2012 bleef de internationale handel van China volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nog 15 miljard dollar achter bij die van de VS. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van de goederen die China dat jaar in anderhalve dag verhandelde.

In de afgelopen 30 jaar is de waarde van de internationale handel van China ongeveer elke 4 jaar verdubbeld. Het land is inmiddels goed voor 10 procent van de totale wereldwijde import en export, tegen 3 procent in 2000. China is sinds 2009 al 's werelds grootste exporteur.