Nieuws/Financieel
1016427
Financieel

Yellen: economie VS wint aan kracht

De Amerikaanse economie wint dit jaar aan kracht. Dat zei Janet Yellen, die eind januari Ben Bernanke opvolgt als voorzitter van de Federal Reserve, in een vraaggesprek met Time Magazine.

,,De meeste van mijn collega's in het beleidsbepalend comité en ik zijn hoopvol dat het getal voor de komma een 3 is in plaats van een 2'', aldus Yellen. Ze bestempelde het herstel tot dusver ,,frustrerend langzaam'' maar ze zei ook dat er vooruitgang wordt geboekt op de arbeidsmarkt en dat de inflatie beweegt naar doelstelling van 2 procent op de lange termijn.

Yellen ontkende in het artikel dat de Fed met de maandelijkse steun van 75 miljard dollar alleen maar de rijken helpt. ,,Ons uitgangspunt is de langetermijnrente laag te houden. Dat draagt bij aan het herstel omdat consumptieve bestedingen worden aangejaagd.''

Steun

Een deel van de steun mondt uit in stijgende huizenprijzen en aandelenkoersen. Volgens Yellen geven huizen- en aandelenbezitters als gevolg daarvan meer uit, wat weer leidt tot nieuwe werkgelegenheid. De overheid profiteert daar op haar beurt weer van door hogere belastinginkomsten.

Yellen noemde als haar voornaamste prioriteit het terugdringen van de werkloosheid. Ze zou graag zien dat de koopkracht van Amerikaanse consumenten toeneemt. Hun uitgaven zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

De editie van Time Magazine waarin het hele interview word gepubliceerd, verschijnt op maandag 20 januari.