Nieuws/Financieel
1016428
Financieel

Fors verlies voor Alcoa door afschrijvingen

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft in het vierde kwartaal van 2013 een verlies geleden van 2,3 miljard dollar waar een jaar eerder een winst van 234 miljoen dollar werd geboekt. Dat blijkt uit de cijfers die het concern donderdag naar buiten bracht.

De 2,3 miljard dollar bevat onder meer 1,7 miljard dollar aan afschrijvingen op smelterijen in de Verenigde Staten en Canada. Opgeschoond voor eenmalige posten zou Alcoa een winst hebben geboekt van 40 miljoen dollar. Een van de eenmalige posten is een schikking ter waarde van 384 miljoen dollar om vervolging voor omkoping in Bahrein af te kopen.

Opmerkelijk is dat Alcoa minder winst haalde uit de leveringen aan de auto- en luchtvaartsector, die een stevige groei lieten zien in de afgelopen maanden. De winst uit deze sectoren daalde van 77 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2012 tot 21 miljoen dollar. Analisten wijten de daling aan de lage aluminiumprijs, die met een gemiddelde van 1815 dollar per ton in het kwartaal op het laagste niveau stond sinds het tweede kwartaal van 2009.

Omzet

De omzet bedroeg 5,6 miljard dollar tegen 5,9 miljard dollar een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar aluminium dit jaar met 7 procent zal toenemen, gelijk aan de stijging in 2013. De vraag zal vooral moeten komen uit de luchtvaart (plus 7 à 8 procent), gevolgd door de autobranche (1 à 4 procent), de bouw (4 à 6 procent) en de verpakkingsindustrie (2 à 3 procent).

Alcoa verdween in september na 44 jaar uit de Dow-Jonesindex. Het bedrijf kwam traditioneel als eerste Dow-fonds met de kwartaalcijfers naar buiten.