Nieuws/Financieel
1016445
Financieel

‘Amsterdamse beurs opent hoger’

De effectenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met winsten beginnen. Beleggers kijken vooral uit naar het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,De AEX begint 1 tot 1,5 punt hoger in navolging van het afnemende verlies op Wall Street. De handel staat in het teken van het Amerikaanse banenrapport. De verwachtingen zijn hooggespannen en een sterk banencijfer zou kunnen leiden tot een snellere afbouw van het steunbeleid in de VS. Voor de rest is het tot nu toe vlees noch vis op de beurzen. Men koopt niet en verkoopt ook niet'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

América Móvil (AMX) houdt interesse in een eventuele overname van KPN. Dat meldde de website Euromoney op basis van een gesprek met de financieel directeur van het Mexicaanse bedrijf, Carlos Moreno. Grootaandeelhouder AMX zag zijn poging om KPN over te nemen vorig jaar stranden. Het Mexicaanse bedrijf is volgens Euromoney echter nog altijd in gesprek met KPN en hoopt dat gesprekken over een deal opnieuw op gang kunnen komen.

ING

ING meldde voorbeurs de verkoop van zijn vermogensbeheeractiviteiten in Taiwan. De verkoop, aan het Japanse Nomura en een groep niet nader genoemde investeerders, heeft volgens het bedrijf geen materiële invloed op de resultaten.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omlaag. Een tegenvallende Chinese exportgroei drukte de stemming. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger dankzij een sterke koerswinst van zwaargewicht Fast Retailing. De eigenaar van kledingketen Uniqlo boekte een recordwinst in het afgelopen kwartaal.

China

In China daalde de Shanghai Composite 0,7 procent. Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export in december is gegroeid met 4,3 procent. Economen hadden gerekend op een toename van 5 procent. In november bedroeg de exportgroei nog 12,7 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag overwegend licht lager. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het banenrapport. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 16.444,76 punten, terwijl de S&P 500 een fractie steeg tot 1838,13 punten. De Nasdaq verloor 0,2 procent tot 4156,20 punten.

Draghi

De Europese aandelenbeurzen zakten donderdag in de tweede helft van de middag weg, onder meer door de waarschuwing van ECB-president Mario Draghi dat het herstel van de Europese economie zwak en breekbaar blijft. De centrale bank handhaafde de rente op 0,25 procent en Draghi herhaalde dat dat niveau voor langere tijd zal gelden.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 401,97 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent steeg tot 634,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,5 tot 0,8 procent in.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3610 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 92,52 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 106,82 dollar.