Nieuws/Financieel
1017215
Financieel

BlackRock: langer lage groei

Centrale banken houden de geldpers draaiende, maar desondanks blijft de economische groei in 2014 laag en kwetsbaar. Dat is volgens vermogensbeheerder BlackRock het meest waarschijnlijke scenario voor de wereldwijde economie in 2014.

Dat de economie in alle gebieden komend jaar weer zal groeien, betekent goed nieuws voor aandelenbeleggers. Fons Lute, beleggingsstrateeg bij BlackRock: "wel zijn de waarderingen buiten de VS gunstiger dan in de VS, waar de koersen al behoorlijk zijn opgelopen".

Bovendien, schetst BlackRock, zullen bedrijven in dit scenario van gematigde groei ruimhartig zijn met dividend en inkoopprogramma's van eigen aandelen. De marge en omzet blijft echter onder druk staan. Beleggers betalen een behoorlijke premie voor bedrijven die nog wel groeien.

Positieve verrassing

In een op de vier gevallen zal de economie positief verrassen. De kans dat dit in Europa gebeurt is groter dan in de VS, vertelt Lute. Als de economie weer aantrekt, zullen de belastinginkomsten van overheden toenemen en dat draagt verder bij aan groeiherstel. Lute: "Verder vertrouwensherstel leidt dan tot hogere vraag en dat leidt weer tot  winststijging bij bedrijven. Vooral in de VS is de koers-winstverhouding al behoorlijk opgelopen en winststijging moet dat hogere niveau gaan rechtvaardigen."

Tegelijkertijd brengt dat optimistische scenario ook weer risico met zich mee. "De kans op tapering neemt bijvoorbeeld toe en beleggers moeten nadenken over de gevolgen van een hogere korte rente", vervolgt Lute.

Deflatie

Als de Fed te vroeg begint met tapering, of er deflatie optreedt in de ontwikkelde wereld, kan BlackRocks meest negatieve scenario wel eens bewaarheid worden. De vermogensbeheerder schat de kans daarop of twintig procent. De omzet en marges van bedrijven vallen dan nog verder ineen, waardoor zij zich zullen richten op kostenbesparingen en ontslagen.

De volatiliteit op de financiële markten, die volgens Lute nu nog laag is, zal in dit scenario snel toenemen. De correlatie tussen markten, op dit moment ook laag, kan dan snel weer hoger worden. "Beleggers moeten oppassen wanneer dat gebeurt."

Fons Lute geeft vanavond een seminar bij DFT, waarin hij zijn visie op het nieuwe beleggingsjaar verder toelicht. Klik hier om u in te schrijven.