Nieuws/Financieel
1017555229
Financieel

Opslagtanks Vopak iets minder vol

ROTTERDAM (ANP) - De opslagtanks van tankopslagbedrijf Vopak waren in het tweede kwartaal iets minder gevuld dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De tanks zaten in doorsnee voor 88% vol, tegen 89% in het eerste kwartaal. In de tanks wordt vooral olie opgeslagen maar ook gassen, biobrandstoffen en chemicaliën.

De dalende bezettingsgraad heeft waarschijnlijk te maken met de sterke vraag naar olie door het economisch herstel van de coronacrisis. Vopak zei eind vorig jaar al dat het steeds minder profiteerde van het zogeheten contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van prijsstijgingen. De totale wereldwijde opslagcapaciteit van het bedrijf bedraagt 35,9 miljoen kubieke meter.

Lagere winst

Vopak, dat een grote speler is in de haven van Rotterdam, zag in het afgelopen kwartaal de nettowinst inzakken tot €6,4 miljoen. Dat kwam door een extra afschrijving van €69,7 miljoen op de activiteiten in Panama. De omzet groeide wel met 4% naar €303 miljoen.

"Zwakke marktomstandigheden, maar goede vooruitzichten"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„Zwak, noemt topman Eelco Hoekstra de markten waar Vopak actief is. Maar dat betekent niet dat de wereldeconomie in de touwen hangt. Sterker nog, elk vat olie of chemicaliën dat beschikbaar is, wordt door de hoge vraag direct verkocht, waardoor het tankopslagbedrijf zijn diensten maar met moeite kan aanbieden. Vergelijk het met een supermarkt, waarbij een deel van de schappen structureel leeg is. Overigens weet het bedrijf met een bezittingsgraad van 88% de eigen minimum-vereiste van 85% nog wel te halen. De vooruitzichten zijn ook goed, met grote deals in China, de VS en India die de toekomstige winst gaan vergroten.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @Evdschoot