Nieuws/Financieel
1019091209
Financieel

Signify schrapt 10% banen in Nederland

Signify schrapt onder meer banen op het Eindhovense hoofdkantoor

Signify schrapt onder meer banen op het Eindhovense hoofdkantoor

Eindhoven - Lichtproducent Signify gaat de komende tijd ruim 700 banen schrappen. Zo’n 250 arbeidsplaatsen verdwijnen in Nederland – bijna 10% van alle werknemers van de lampenfabriek in ons land.

Signify schrapt onder meer banen op het Eindhovense hoofdkantoor

Signify schrapt onder meer banen op het Eindhovense hoofdkantoor

De voormalige lichttak van Philips heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven, en een vestiging in Amsterdam. Morgen komt Signify naar buiten met de jaarcijfers, maar nu al bevestigt het bedrijf de aankomende reorganisatie.

Loonoffer

Volgens Signify duurt het waarschijnlijk nog een hele tijd voor het bedrijf om de klap van de coronacrisis te boven te komen. Daarom is structureel ingrijpen nodig. Dat ingrijpen hing al langer in de lucht: Signify bedong vorig jaar een loonoffer bij zijn personeel, uit voorzorg tijdens de coronacrisis. Het bedrijf kon het ingehouden salaris eerder deze maand alsnog uitbetalen, maar toen werd al een ingreep in de centrale organisatie aangekondigd.

Er zullen vooral ondersteunende functies verloren gaan, bijvoorbeeld banen op personeelszaken. In Nederland treft de reorganisatie daardoor het hoofdkantoor in Eindhoven en de vestiging in Amsterdam. Ook zullen er plekken op de onderzoeksafdeling worden geschrapt.

Mississippi

In de Amerikaanse staat Mississippi sluit het bedrijf een fabriek waarbij zeker 135 werknemers hun baan verliezen. Wereldwijd werken er zo’n 37.000 mensen bij Signify. Het tempo waarin de reorganisatie doorgevoerd wordt, kan van land tot land verschillen. De onderneming gaat nog met vakbonden en ondernemingsraden in gesprek over de details.

Een woordvoerder benadrukt dat deze reorganisatie los gezien moet worden van de resultaten over 2020. Het bedrijf is tot de conclusie gekomen dat de coronacrisis nog veel langer voor verslechterde marktomstandigheden zal zorgen. Waarschijnlijk lukt het pas om 2023 om weer op het niveau van voor de crisis te komen. Om toch concurrerend te blijven ten opzichte van branchegenoten, moeten de kosten worden verlaagd.

Lagelonenlanden

Vakbond CNV vindt het banenverlies zorgwekkend en vraagt zich af of de reorganisatie wel te maken heeft met de marktomstandigheden of toch vooral met de wens om minder kosten te hebben. Bestuurder Arjan Huizinga is dan ook bang dat een deel van het werk naar lagelonenlanden verdwijnt. „We gaan binnenkort met Signify om de tafel en dan vragen we ze of het werk verdwijnt of alleen arbeidsplaatsen.”

Huizinga denkt dat het schrappen van banen een teken is van kortetermijndenken. Hij maakt zich zorgen of Signify nog wel toekomst ziet in Nederland. „Ontwikkeling en it kan tegenwoordig overal ter wereld waar je een internetverbinding hebt.”

Ook Jörg Sauer van vakbond voor hoogopgeleid personeel VHP2 vindt het een forse ingreep. „Er zijn veel zorgen en onrust bij het personeel. Dit gaat zeker impact hebben op het werk en het werkplezier.” Sauer voorziet dan ook dat 2021 een zwaar jaar wordt voor Signify.