Nieuws/Financieel
1020524
Financieel

Kerstrally Wall Street zet door

De beurzen op Wall Street verkeerden maandag opnieuw in kerststemming en werden voortgestuwd naar nieuwe recordstanden. De handel kreeg steun van uitspraken van het Internationaal Monetair Fonds over de Amerikaanse economie en sterke macrocijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 16.294,61 punten. De S&P 500-index sloot eveneens 0,5 procent in de plus op 1827,99 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,1 procent bij tot 4148,90 punten en bereikte daarmee de hoogste stand in 13 jaar. De winsten volgen op sterke stijgingen in de afgelopen week, waarbij de graadmeters er al tot 3 procent bijkregen.

Directeur Christine Lagarde van het IMF zei zondag dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie duidelijk zijn verbeterd. Zij wees onder meer op de dalende werkloosheid en het besluit van de Federal Reserve om het steunbeleid voorzichtig in te perken. Het IMF, zo beloofde Lagarde, gaat zijn verwachting voor de VS naar boven aanpassen, ook omdat het Congres inmiddels heeft ingestemd met een nieuwe begroting.

Apple

De handel kreeg verder steun van sterke cijfers over de economie van de VS. Zowel de consumentenbestedingen in november als het consumentenvertrouwen in december bleken flink te zijn gestegen. De toename van de bestedingen met 0,5 procent was de sterkste stijging in 5 maanden.

Apple stond in de belangstelling, nadat de onderneming maandag bekend had gemaakt de handen ineen te slaan met China Mobile, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in het land. Het aandeel van de elektronicafabrikant sloot 3,8 procent hoger.

Facebook

Ook Facebook werd door beleggers beloond met een winst van 4,8 procent. Het aandeel maakte maandag zijn opwachting in de brede S&P 500-index.

BlackBerry hoorde eveneens bij de stijgers met een winst van 3,5 procent. Vrijdag ging het aandeel ook al omhoog nadat de smartphone-producent had laten weten telefoons voor de Indonesische markt te gaan maken.

De euro was 1,3697 dollar waard, tegen 1,3705 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 98,69 dollar per vat. Brentolie noteerde een verlies van 0,3 procent op 111,49 dollar.