Nieuws/Financieel
1020554
Financieel

Winst Damrak op VS

De AEX sloot maandag weer met winst. Beleggers trokken zich op aan het optimisme van het IMF over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie en de goed inkopende Amerikaanse consument. Bij de hoofdfondsen konden vooral Ahold, ING en Aegon op kopersinteresse rekenen. 

De handel veranderde weinig na de ochtendwinst. De AEX eindigde met 1,01% winst bij 395,52 punten. Net twee punten onder de hoogste slotstand dit jaar. De Midkap-index maakte een eindsprint naar 0,8% winst bij 618,72 punten.

Andere grote Europese beurzen deden het goed. Frankfurt pakte in de namiddag iets meer, tot 0,9% winst. Parijs klom 0,5%, Londen kreeg er 1,1% bij.

IMF: VS aan beterende hand

Wall Street ging vrijdag opgewekt de week uit gesteund door een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. De Dow Jones-index en de S&P500 scherpten de recordstanden verder aan, mede op de goede deal die Apple met China Telecom heeft gesloten.

Het IMF liet zich dit weekend verder optimitisch uit over de vooruitzichten van Amerika. 

Cijfers van consumentenuitgaven maandagmiddag in de Verenigde Staten waren positief, hoewel ze maar licht beter waren dan verwacht, cijfers van het consumentenvertrouwen gaven beleggers meer hoop.

Azië plust ook

In Azië kleurden de borden vanochtend eveneens groen dankzij de opsteker over de VS.  De  beurs in Japan hield de deuren dicht vanwege een nationale feestdag.

De handel zal naar verwachtig deze week rustig verlopen met lage volumes in de aanloop naar de kerstdagen.

,,De 400 punten halen, dat is nog altijd mogelijk voor de AEX. Grote marktpartijen zoals pensioenfondsen hebben hun boeken al wel gesloten, maar een aantal hedgefondsen kan een forse uitslag teweeg brengen'', kijkt Peter Jurgens van Keijser Capital op zijn handelsscherm.

Het gaat om relatief geringe volumes. Op Eerste en Tweede Kerstdag zijn de belangrijkste Europese beurzen dicht. Beleggers kunnen in iedere geval terugkijken op een zeer positief jaar voor aandelen.

Met de gunstige Amerikaanse consumentencijfers in het achterhoofd, ziet econoom Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer 'belangrijke bestendiging'. ,,Deze goede cijfers, vlak voordat de Amerikanen hun kerstinkopen gaan doen, het kan niet beter. Alle onderdelen van de Amerikaanse economie presteren goed. Er kunnen vast nog schokken komen, maar de komende twee jaar zijn we terug bij normale niveaus.''

Imtech in kopgroep

Onder de hoofdfondsen won vooral ING laat extra, en mocht 2,2% bijschrijven. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwacht dat het onderzoek naar de gezondheid van de bankensector voor Nederland gaat meevallen. Jurgens: ,,Die bank is zo gezond gemaakt en afgeschermd voor problemen, dat zien beleggers bij alle grote banken.'' Aegon won 2% bij €6,77, maar Ahold won het meest, eveneens dankzij een eindspurt tot 2,3%.

Imtech boekte 1,6% winst. Rabo hield de koopaanbeveling voor de technisch dienstverlener intact.

Reed Elsevier dikte met 1,5 % aan, Gemalto raakte aanvankelijk iets kwijt maar ging met 1,2% naar huis. TNT Express was 's ochtends winnaar (+1,6%) maar uiteindelijk nog 0,6% winst op het bord. Heineken zakte van 1,2% naar 0,4% winst terug.

SBM Offshore noteerde 1,5% hoger. Theodoor Gilissen handhaafde het aanbevolen-advies voor de maritieme dienstverlener. De koers van RD Shell won weer iets en steeg met 1%. Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland,  benadrukte vandaag in de Financiële Telegraaf dat het bedrijf in ons land flink aan de weg timmert.

KPN maakte een positieve draai en won 0,3%. De Europese Commissie wil meer informatie over de voorgenomen verkoop van dochterbedrijf E-Plus aan branchegenoot Telefonica.

Slechts vier fondsen sloten lager. PostNL verloor het meest, met 2,1%, Air France KLM dipte met 0,3%.

Bouwers gewild

In de Midkap hield Aperam de koppositie lang stevig in handen met een 2,8% hogere koers, maar verloor uiteindelijk de leiding aan OCI met 2,8% plus.

BAM was een goede derde en werd 2,5% meer waard. Het Nederlandse bouwbedrijf verwacht in de komende jaren een flinke omzetspurt in Duitsland en gaat op Curaçao het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrabanda bouwen. De opdracht heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro. Arcadis raakte hier het meest in het rood, met 1,3%.

AScX-aandeel ICT Automatisering verloor 0,6%. Het softwarebedrijf meldde voorbeurs de deur dicht te houden voor een fusie met detacheerder DPA.

Ballast Nedam dikte met 4,9% koerswinst aan. Het bedrijf heeft een opdracht gekregen voor de bouw van een ziekenhuis op Curacao. Value8 was winnaar met 5,1% koerswinst.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!