Nieuws/Financieel
1020760
Financieel

'Duitse regering positief over economie'

De Duitse regering verwacht dat de Duitse economie de komende jaren behoorlijk blijft groeien. Dat blijkt uit een voorlopige versie van het economisch jaarbericht van de overheid, waar het tijdschrift Focus de hand op heeft gelegd.

De regering stelt daarin dat Europa's grootste economie in de periode tot en met 2018 gemiddeld met 1,5 procent per jaar kan groeien. Het ministerie van Economische Zaken, dat het bericht opstelt, is onder meer positief over de instelling van een minimumloon. Uit ervaringen in andere landen zou blijken dat de koopkracht aan de onderkant van de arbeidsmarkt hierdoor verbetert, zonder dat banen verloren gaan.

De Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn veegt die opvatting in een interview met Focus zondag echter van tafel. ,,Het minimumloon leidt tot hogere werkloosheid en hogere inflatie'', aldus de hoofdeconoom van onderzoeksinstituut Ifo. ,,Alle lonen gaan omhoog, waardoor de prijzen stijgen en de concurrentiepositie wordt verslechterd. We voeren een verkeerde constructie in, waar andere eurolanden al onder leiden.''