Nieuws/Financieel
1020761
Financieel

Dijsselbloem denkt dat test banken meevalt

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem denkt dat de uitkomst van de test die de Europese Centrale Bank nu uitvoert op de balansen van 130 Europese banken ,,in veel landen mee zal vallen’’. Hij zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

In landen als Nederland en Groot-Brittannië, maar ook in Griekenland, Spanje en Slovenië zijn de balansen van veel banken al opgeschoond en hun kapitaalbuffers versterkt, aldus Dijsselbloem. Banken die dat nog niet hebben gedaan en door de mand vallen bij de test, zullen hun verliezen moeten nemen.

Na de balanstest worden alle Europese banken ook nog onderworpen aan een stresstest, waarbij op basis van fictieve rampscenario's wordt gekeken wat een bank allemaal wel of niet aankan. Nationale banken kunnen dan eisen dat banken hogere kapitaalbuffers instellen.

Stresstest

Een eerdere stresstest was volgens velen niet streng genoeg. Dijsselbloem vertrouwt erop dat de test dit keer strenger zal zijn. De reputatie van de Europese Centrale Bank is in het geding en daar is de ECB zich ,,zeer bewust'' van. Mocht er nu ná de test weer een bank omvallen, dan is dat ,,slecht voor de reputatie van de ECB en daarmee voor het vertrouwen van beleggers in het Europese toezicht''.

De 130 Europese banken die worden doorgelicht vertegenwoordigen 80 procent van wat alle Europese banken in totaal op de balans hebben staan.