Nieuws/Financieel
1020762
Financieel

'China vraagt media crisistoon te matigen'

De Chinese overheid heeft media in China opgeroepen hun toon in de berichtgeving over een mogelijke kredietcrisis in het land te matigen. Dat meldde de Britse krant Financial Times zondag.

De afgelopen week schoten de rentes die Chinese banken voor onderlinge leningen vragen omhoog, waardoor de vrees voor een kredietcrisis net als eerder in het jaar oplaaide. Mede door die zorgen is de beurs in Shanghai de afgelopen negen handelsdagen telkens met verlies gesloten, waarmee inmiddels sprake is van de langste negatieve reeks van de afgelopen 19 jaar.

De Chinese censuur zou financieel journalisten hebben gewaarschuwd geen hype te maken van de onrust op de interbancaire markt. Daarbij zouden verwijzingen naar een mogelijke schaarste aan geld op de markten in sommige gevallen zijn verboden.

Media

De Chinese overheid heeft een sterke greep op de media in het land. De financiële berichtgeving wordt over het algemeen echter ongemoeid gelaten, omdat China graag wil laten zien dat het land beschikt over moderne, transparante financiële markten. In juni werden media na een periode van vergelijkbare onrust echter al opgedragen uit te leggen dat de liquiditeit van de markten door de overheid werd gegarandeerd.

De Chinese centrale bank gaf vrijdag aan diverse banken in totaal van 300 miljoen yuan (36 miljoen euro) te hebben voorzien in een poging de problemen van die banken te verlichten. De afgelopen maanden liep de onrust op de markten meerdere keren op vanwege de onwil van de Chinese overheid om de kredietverlening te ondersteunen. Uiteindelijk zag de centrale bank zich vervolgens gedwongen alsnog maatregelen te nemen om de situatie te normaliseren.

De Chinese regering wil de kredietverlening beperken, vanwege de vrees dat de enorme toename van de kredietverlening in het land heeft geleid tot diverse zeepbellen, bijvoorbeeld op de huizenmarkt.