Nieuws/Financieel
1020764
Financieel

IMF ziet economie VS verder verbeteren

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn de afgelopen weken duidelijk verbeterd. Dat stelde topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondag in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC.

Lagarde wees op de dalende werkloosheid in de VS, het besluit van de Federal Reserve (Fed) om het steunbeleid voorzichtig in te perken en het begrotingsakkoord dat de Democraten en Republikeinen hebben gesloten. ,,Dat zorgt allemaal voor veel betere vooruitzichten voor 2014'', aldus de Franse voormalige minister van Financiën. Het IMF zal daarom zijn eigen verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie verhogen, voegde ze eraan toe.

Het IMF voorspelde afgelopen najaar een groei van 2,6 procent voor de Amerikaanse economie in 2014. Lagarde gaf geen details over de nieuwe raming, die waarschijnlijk in januari wordt gepubliceerd.

De Fed kondigde afgelopen week aan dat de aankopen van obligaties waarmee de Amerikaanse economie maandelijks wordt ondersteund vanaf januari enigszins worden beperkt. Lagarde prees dat besluit, dat volgens haar door de centrale bankiers op een goede manier werd gecommuniceerd. Het IMF waarschuwde eerder dit jaar nog voor de onrust die internationaal zou kunnen ontstaan als de afbouwoperatie door de Fed slecht zou worden uitgevoerd.

Het besluit van de Fed geeft ook aan dat de centrale bank meer vertrouwen heeft gekregen in het herstel van de economie, gaf Lagarde aan. Zelf gaat ze ervan uit dat de werkloosheid in de VS, die nu op 7 procent van de beroepsbevolking staat, dankzij het groeiende vertrouwen in het bedrijfsleven verder zal dalen.