Nieuws/Financieel
1020769
Financieel

Aanpak wantoestanden bij steenkolenmijnen

Vijf grote energiebedrijven hebben met minister Ploumen (Buitenlandse Handel) afgesproken dat ze beter gaan letten op de arbeidsomstandigheden en de leefkwaliteit bij steenkolenmijnen. Volgens Ploumen is hiermee 40 procent van de Europese steenkolenmarkt nu klaar voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het komende jaar gaan E.ON, EPZ, Essent, GDF Suez Nederland en Nuon samen in het collectief Bettercoal onderzoek doen naar minstens acht mijnen in onder meer Colombia, Zuid-Afrika en Rusland. Daar wordt gekeken naar hoe veilig kompels werken en leven en of vakbonden in vrijheid kunnen opereren.

Meldpunt

De PvdA-minister verwacht dat wanneer er misstanden zijn die niet worden aangepakt, de energiebedrijven geen kolen meer zullen inkopen. Om problemen op te sporen komt er ook een meldpunt waar maatschappelijke organisaties klachten kunnen indienen.

Het is de bedoeling dat Bettercoal ook Europees gaat, binnenkort zal Ploumen het onderwerp in Brussel op de agenda proberen te krijgen. Ze wil volgend najaar met de ceo’s van de vijf deelnemende bedrijven afreizen naar Colombia, waar recent veel te doen was over de slechte werkomstandigheden in de mijnen.