Nieuws/Financieel
1020834
Financieel

Aziatische beurzen op winst

De beurzen in het Verre Oosten noteerden maandag hoger. Positieve geluiden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Verenigde Staten stuwden het sentiment. In Tokio werd niet gehandeld vanwege de viering van de verjaardag van de keizer.

Het IMF stelde zondag dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie de afgelopen weken duidelijk zijn verbeterd. ,,Het aanhoudende economische herstel biedt steun'', aldus een handelaar. In Korea was Hyundai Merchant Marine een opvallende winnaar. De containerrederij won bijna 15 procent nadat moederbedrijf Hyundai Group aangaf voor een totaal van 3,1 miljard dollar een aantal onderdelen te verkopen, waaronder financiële takken en de hotelactiviteiten.

In Hongkong won China Mobile ruim 1,3 procent na een langverwachte deal met het Amerikaanse Apple. Klanten van de grootste aanbieder van mobiele telefonie in China krijgen daardoor in januari toegang tot de nieuwe iPhone-modellen 5s en 5c. In Sydney steeg Echo Entertainment meer dan 6 procent na het vertrek van een bestuurder van The Star, een casino.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde in de middaghandel 0,5 procent in de plus. De Kospi in Seoul dikte 0,7 procent aan en de All Ordinaries Index in Sydney kreeg er 0,6 procent bij. Tokio sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 15.870,42 punten. Dinsdag wordt de handel hervat.