Nieuws/Financieel
1020866
Financieel

Weinig beurshandel in kerstweek

De beurshandel gaat naar verwachting een rustige kerstweek tegemoet. In Europa ligt de handel op de meeste beurzen door de feestdagen de halve week stil. In New York krijgen handelaren anderhalve dag vrijaf.

De Europese beurzen zijn woensdag en donderdag gesloten, terwijl dinsdag in Amsterdam, Londen en Parijs maar een halve dag wordt gehandeld. De beurs in Frankfurt is alleen maandag en vrijdag open. Wall Street beperkt de handel dinsdag tot een halve dag en houdt de deuren op Eerste Kerstdag dicht. De beurs in Tokio is met de kerstdagen wel in bedrijf, maar is maandag gesloten vanwege de verjaardag van de keizer.

De beurzen lijken daarmee een rustig einde van een zeer positief jaar tegemoet te gaan. De afgelopen week bereikten de hoofdgraadmeters van Wall Street, de Dow Jones en de S&P 500, opnieuw recordstanden. De Amsterdamse AEX-index eindigde vrijdag op 391,56 punten. Dat is bijna 15 procent hoger dan de slotstand op de laatste handelsdag van vorig jaar.

Fed

De afgelopen beursweek stond vooral in het teken van de Federal Reserve (Fed). De aankondiging dat het steunbeleid vanaf januari voorzichtig wordt afgebouwd maakte een einde aan de maandenlange onzekerheid over het moment en de manier waarop de weg naar een normalisering van het monetaire beleid wordt ingezet.

De beurzen reageerden met stevige koerswinsten op het besluit van de Fed, die ook aangaf dat de rente in de VS nog lange tijd zeer laag zal zijn. De opmars van de beurzen werd vrijdag verder gesteund door het bericht dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal aanzienlijk sterker is gegroeid dan eerder werd gedacht.

Herstel economie

Komende week krijgen beleggers nog een behoorlijke reeks cijfers die een scherper beeld kunnen geven van de kracht van het herstel van de Amerikaanse economie. Maandag wordt de meest recente stand van het consumentenvertrouwen in de VS gemeld, dinsdag volgen de orders voor duurzame goederen en de verkopen van nieuwe woningen in november. Op Tweede Kerstdag staan de wekelijkse cijfers over de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op de rol.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt dinsdag met een nieuwe raming van de groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal. Eerder werd voor die periode een groei van 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal gemeld. Dinsdag wordt ook een nieuwe schatting van de ontwikkeling van de Franse economie gepubliceerd. De eerste raming wees op een krimp met 0,1 procent.