Nieuws/Financieel
1021397
Financieel

Flop in 2013, top in 2014? (1)

DFT zet de grootste dalers in de AEX en Midkap op een rij. Zijn de afgestraften van dit jaar de hoogvliegers van 2014? In deze eerste aflevering: Imtech.

Het was op zijn zachtst gezegd niet echt een prettig jaar voor technisch dienstverlener Imtech. De onderneming uit Gouda, jarenlang een 'beurslieveling', maakte een keiharde val na de ontdekking dat er in Duitsland en Polen met de boeken was gesjoemeld.

Op de dag dat het nieuws bekend werd, 5 februari, kelderde de beurskoers van Imtech met bijna 50%. Het was het startsein voor een turbulent jaar, waarbij de nieuwe topman Gerard van de Aast zijn handen vol had aan puinruimen. Half november werd bekend dat Imtech wat lucht krijgt: de deadline om aan de bankconvenanten te voldoen werd vier maanden uitgesteld.

Goedkoop

Imtech is in vergelijking met de afgelopen jaren behoorlijk goedkoop op het moment. Maar de vraag is of dat nu een 'instapmoment' oplevert met het oog op volgend jaar.

Analist Bjorn Krook van ABN Amro denkt in elk geval van niet. Hij heeft Imtech nog steeds op 'sell' staan. "Ik denk dat het management de juiste acties onderneemt. Maar voordat je dat effect ten volle terugziet, zit je al in de tweede helft van 2014. Dus om antwoord te geven op de vraag 'wordt Imtech een topper in 2014': nee."

De markten voor Imtech zullen komend jaar wellicht wat aantrekken, denkt Krook, maar er zit volgens de ABN-analist "nog te veel onzekerheid in". "Het bedrijf zit met contracten die nog doorlopen en reorganisaties die nog uitgevoerd moeten worden, zoals in Duitsland."

Onder controle

Wel denkt Krook dat de kans inmiddels klein is dat er nog onaangename verrassingen uit de kast komen rollen. "Het management heeft het bedrijf onder controle", zegt hij.

Analist Tijs Hollestelle van ING sluit zich daarbij aan. "Na alle onderzoeken is de kans op nieuwe tegenvallers niet meer zo groot. Er zijn meerdere externe partijen met een stofkam door de organisatie gegaan."

Niettemin is het momenteel lastig om 'harde taxaties' te maken voor Imtech, zegt de ING-analist, die een 'hold'-advies heeft staan. "De herstructurering is in volle gang, waardoor het nog erg moeilijk te zeggen is wat de uiteindelijke impact op de winst zal zijn."

Houvast

Door de fraude bieden de 'resultaten uit het verleden' ook geen houvast meer. De Duitse top blies de omzet op, om toch hun bonussen te kunnen blijven incasseren. Hollestelle: "Alles wat we in het verleden hebben gehoord, klopte dus niet. Dat biedt weinig houvast voor beleggers. We weten nu niet wat de onderliggende kracht van de Duitse divisie is."

Al met al wordt 2014 nog steeds een 'tussenjaar' voor het Goudse bedrijf. "Het is een klassieke 'herstructurerings-bet' op de beurs. Als het allemaal goed uitpakt, dan is Imtech nu vrij laag gewaardeerd."

Dit is de eerste aflevering in een reeks van acht. Andere bedrijven in deze serie zijn ASMI, Corio, Nieuwe Steen, OCI, Pharming, TNT Express en Vopak.