Nieuws/Financieel
1021629
Financieel

Goud gebukt onder taperbesluit

De aankondiging van de Federal Reserve  om in januari voorzichtig de voet van het gaspedaal  te halen, drukte de goudprijs weer dicht tegen het laagste niveau van dit jaar. Daarmee ging de opleving sinds juni weer geheel verloren. 

Na de teloorgang vanaf begin dit jaar veerde de goudprijs vanaf juni aardig op tot een niveau van $1400 per troy ounce, maar de vreugde was van korte duur.  Vandaag viel de goudprijs met een verlies van 1% terug naar $1208, na het besluit van de Fed gisteravond om het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties van $85 miljard vanaf januari  met $10 miljard te verminderen.  Ook de opwaartse bijstelling van de Amerikaanse economie, gaf de aanzet om de goudposities te verminderen.     

Goldman Sachs denkt dat het einde van de daling nog niet in zicht is. De Amerikaanse bank houdt er rekening mee dat de prijs volgend jaar minstens 15% daalt.

In  september 2011 bereikte de goudkoorts nog een hoogtepunt vanwege de vrees voor een esclatie van de eurocrisis en bereikte een voorlopig recordniveau van $1900.