Nieuws/Financieel
1021846
Financieel

Wall Street blij met Fed

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige winsten geëindigd. Beleggers reageerden positief op de bekendmaking van de Federal Reserve dat in januari een begin zal worden gemaakt met de afbouw van het steunbeleid. Daarmee werd na lange tijd de onzekerheid weggenomen over de timing van de afbouw.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1,8 procent hoger op 16.167,97 punten. De brede S&P 500 won 1,7 procent tot 1810,65 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 4070,06 punten.

De Fed schroeft in januari de totale omvang van het steunbeleid terug van 85 miljard dollar per maand naar 75 miljard dollar. Het besluit kwam enigszins als een verrassing want de meeste economen hadden verwacht dat in maart zou worden begonnen met de afbouw.

Onzekerheid

De onzekerheid over wanneer wordt begonnen met de afbouw hing al maanden boven de financiële markten en beleggers lijken tevreden te zijn dat nu eindelijk een start wordt gemaakt. Een Amerikaanse marktstrateeg zei dat de afbouw relatief bescheiden is, wat volgens hem aangeeft dat de Fed voorzichtig zal zijn met een verdere afbouw van het stimuleringsbeleid.

FedEx ging 0,5 procent omhoog. Het Amerikaanse koeriersbedrijf verhoogde bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers de winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2013/2014. Volgens het bedrijf weerspiegelt de bijstelling de inkoop van eigen aandelen in het jaar tot nu toe. De resultaten over het tweede kwartaal vielen echter lager uit dan verwacht.

Ford Motor leverde 6,3 procent in. Het autoconcern gaf aan dat 2013 één van de beste jaren uit de geschiedenis van het bedrijf zal worden, maar dat de winst voor belastingen volgend jaar lager zal uitvallen vanwege de kosten van het op de markt brengen van een groot aantal nieuwe modellen. Branchegenoot General Motors werd meegetrokken door Ford en zakte 0,6 procent.

Jabil Circuit

De producent van elektronische componenten Jabil Circuit duikelde 20,5 procent omlaag, na tegenvallende cijfers.

Beleggers kregen ook cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt voorgeschoteld. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november opgelopen tot 1,091 miljoen op jaarbasis. Dat is een toename van 22,7 procent ten opzichte van oktober. Het cijfer is aanzienlijk beter dan verwacht. Economen rekenden op 954.000 in aanbouw genomen woningen.

De euro was 1,3691 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot in Europa. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,61 dollar per vat. Brent won 0,8 procent tot 109,32 dollar.