Nieuws/Financieel
1021852
Financieel

Olieprijs daalt naar $80

De wereldwijde oliemarkten komen in een overgangsperiode waardoor een stijgende productie uit niet conventionele bronnen (met name in de VS en Canada), en een verhoogde productie in Saoedi Arabië ervoor gezorgd hebben dat de prijzen stabiliseerden ondanks vele productieonderbrekingen.

Net als in de voorgaande jaren hebben economen van Saxo Bank een aantal extreme voorspellingen gedaan, de zogenaamde ‘Outrageous Predictions’. De kans dat deze voorspellingen bewaarheid worden is klein, maar… veel groter dan de markt denkt. Hieronder leest u de voorspellingen van Ole Hansen.

Brent ruwe olie is de afgelopen drie jaar op een gemiddelde prijs gekomen van $110 per vat, terwijl de algemene voorspelling voor 2014 wijst op een gemiddelde prijs van $105 per vat. Aangezien aangenomen wordt dat de non-OPEC productie stijgt met meer dan 1,5 miljoen vaten per dag en mogelijk nog eens twee miljoen doordat de stakingen in Libië aflopen én de sancties tegen Iran versoepeld worden, wordt de wereldmarkt overspoeld door olie. olieproducten moeten gezamenlijk een poging doen om de productie omlaag te brengen. Hedge funds zullen op de gewijzigde omstandigheden reageren door voor het eerst in jaren grote shortposities op te bouwen.

Dat zal de prijs van Brent-olie omlaag duwen naar $80 per vat, vooral doordat bijna alle producenten, die dringend behoefte hebben aan hoge olieprijzen, traag zullen reageren. Rusland en de meeste OPEC-landen zullen het in evenwicht brengen van hun begrotingen uitstellen, terwijl de VS zullen treuzelen omdat ze hoge prijzen nodig hebben om de economische haalbaarheid van de winning van schalie olie veilig te stellen. Als de producenten uiteindelijk gaan samenwerken om de productie te beperken, zal de olieprijs sterk opveren en zal de industrie tot de conclusie komen dat hoge prijzen toch niet tot het verleden behoorden.

 

Duitsland in recessie

De Duitse economie heeft het in de vijf jaren vóór de wereldrecessie beter gedaan dan de rest van de euroregio, maar daar komt in 2014 een einde aan. Groot zal de teleurstelling zijn als de algemene verwachting, een groei van 1,7%, niet uitkomt.

Jaren van overdreven bezuinigen in Duitsland heeft ertoe geleid dat zelfs de VS de grootste economie in de eurozone heeft geactiveerd en plannen van de andere sleuteleconomieën om het enorme handelsoverschot te verminderen kan niet worden uitgesloten.

Tel daarbij op de dalende energiekosten in de VS, wat Duitse bedrijven doet besluiten om productie naar het westen te verplaatsen, een verslechterende concurrentiepositie als gevolg van stijgende lonen, mogelijke eisen van de nieuwe coalitiepartner SPD om het leven van de onder- en middenklasse in Duitsland te verbeteren en een opkomend China dat zich meer zal richten op de binnenlandse consumptie na het Derde Plenum en je hebt alle ingrediënten voor een verrassende daling van de economische activiteit. De economie zal tegen alle verwachtingen in volgend jaar een daling van de productie laten zien, geen stijging, terwijl het rendement op Duitslands 10-jarig schatkistpapier zal dalen tot 1 procent.

Voor meer ‘Outragious Predictions’ klik hier.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.