Nieuws/Financieel
1021879
Financieel

Damrak opgewekt naar Fed-besluit

De Amsterdamse beurs kwam woensdag de dip van de voorgaande dag snel te boven. Positief nieuws over het Duitse ondernemersvertrouwen gaf de koersen een steuntje in de rug. Verder keken beleggers reikhalzend uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. SBM Offshore stal de show dankzij een opwaartse omzetprognose. Fugro was uit de gratie. 

Na een voorzichtig begin breidde de AEX-index de winst geleidelijk verder uit en eindigde 0,8% hoger op 381,17 punten. De Midkap-index won 0,7% op 596,14 punten.

Elders in Europa hadden kopers ook ruim de overhand. Frankfurt en Parijs stegen beide 1%.

Volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, werd de veerkracht van de koersen in de hand gewerkt doordat beleggers minder overtuigd zijn dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) vanavond al een afbouw van het steunbeleid gaat aankondigen."Ondanks de behoorlijk aantrekkende macrocijfers in de VS, waaronder het sterke cijfer over de in aanbouw genomen woningen, is het niet te verwachten dat de Fed eind december in een vrij lege markt nog een verkrapping van het monetaire beleid gaat doorvoeren. In de mondelinge toelichting zal Fed-president Bernanke waarschijnlijk wel een indicatie geven dat een tapering te rechtvaardigen is. Deze stap kan mogelijk tussen januari en maart volgend jaar plaatsvinden.  De nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen die begin 2014 het stokje overneemt van Bernanke zal vooral de nadruk leggen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Doordat veel mensen het arbeidsproces hebben verlaten, is deze ontwikkeling nog steeds zorgelijk. Wall Street liet bij het slot van Europa een verbeeld beeld zijn met een licht hogere Dow Jones-index en een bescheiden terugval van de Nasdaq. De opwaartse bijstelling van de winstverwachting door Fedex maakte weinig indruk.

Een verdere toename van het ondernemersvertrouwen in Duitsland droeg ook bij aan het opgeklaarde sentiment. De IFO-index die het vertrouwen meet, klom in december naar hoogste punt sinds februari 2012. 

Versteeg voorziet in het nieuwe jaar een verdere verbetering van het economische klimaat. "Amerika zal voorzichtig de opgaande lijn voortzetten en Europa kan steeds meer op eigen benen staan. Ook zal de winstgevendheid van bedrijven omhoog gaan. Beleggers moeten echter wel rekening houden met verkrappende monetaire maatregelen."

Zijn voorkeur gaat in 2014 vooral uit naar naar cyclische aandelen die kunnen profiteren van een verwachte verdere economische opleving. Randstad is één van zijn favoriete aandelen. Verder ziet hij brood in staalbedrijven en Air France KLM. 

Bij de Nederlandse hoofdfondsen voerde SBM Offshore de lange lijst met winnaars aan met een plus van 4,3% op €14,16. De maritiem dienstverlener verhoogde dinsdag nabeurs de omzetprognose voor dit jaar. Wel werden tegelijkertijd extra afboekingen aangekondigd. Analisten menen dat het bedrijf hiermee schoon schip maakt om een nieuwe koers te gaan varen. Rabo heeft in reactie de koopaanbeveling van SBM gehandhaafd.

PostNL dat meelift met de piek in de kerstkaarten zat ook in de voorhoede en werd 2% hoger gezet.

Daarnaast hadden de financiële waarden Aegon (+1,7% op €6,30) en ING (+1,3% op €9,27) de wind in de rug dankzij een akkoord over de Europese bankensector die een nieuwe economische crisis moeten voorkomen.

Ziggo klom 1,5% naar €32,84. Volgens de Amerikaanse bank Jefferies wordt het voor grootaandeelhouder Liberty Global moeilijk bij een bod van €40 per aandeel voor de resterende stukken waarde te creëren.  Versteeg stelt  dat Liberty Global een reputatie heeft om niet te veel willlen te betalen bij een overname en rustig achterover kan leunen doordat een andere koper voor Ziggo niet waarschijnlijk is. 

Air France KLM kon 1,3% bijschrijven op €7,23. Beleggers lijken een verdere integratie van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern te waarderen. KLM dreigt volgend jaar een operationele dochter van Air France te worden, zo meldde de Telegraaf vanochtend.

Imtech kreeg er 0,6% bij op €1,99. Veel bezoekers van DFT denken dat de dit jaar in ongenade gevallen technisch dienstverlener volgend jaar het tij stevig weet te keren.

ArcelorMittal stoomde door naar een winst van 1,4% op €11,92.  Volgens Deutsche Bank nadert de tweejarige daling van de Europese vraag naar staal zijn einde.

AkzoNobel dat de verplichtingen voor de maandelijkse pensioenbetalingen in de VS aan verzekeraar MetLife overdraagt, voegde 1% toe aan het vorige slot op €53,38.

Bodemonderzoeker Fugro was een negatieve uitschieter en daalde 2, 2% naar €40,46, na een winstwaarschuwing door een Noorse concurrent.  Versteeg wijst er op dat de seismische activiteiten veel last ondervinden van de toegenomen terughoudendheid bij oliebedrijven. 

Bij de middelgrote fondsen was Aalberts Industries gevraagd met een plus van 1,9%, na een verhoging van het koersdoel naar €22 door KBC. De Belgische bank handhaafde het advies op 'houden'.

Corbion boekte een winst van 2,7% op €14,80.  KBC ziet brood in het aandeel vanwege de goede vooruitzichten van de biochemische activiteiten en hanteert een koersdoel van €17.  BAM was koploper met een 2,9% hogere notering voortbordurend op gunstige berichten over het herstel op de Nederlandse huizenmarkt eerder deze week.

Vopak daarentegen was in mineur en leverde 1,3% in.

Smallcap ICT kreeg er 4,9% bij na het binnenhalen van een opdracht voor PostNL.

Ballast Nedam moest 2% prijsgeven. Prins Alwaheed blijkt één van de begunstigden te zijn geweest van de steekpenningen die het bouwbedrijf in Saoedi-Arabië in de jaren 90 betaalde.

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox? Meldt u dan hier aan.