Nieuws/Financieel
1021963
Financieel

Afboeking €160 miljoen SBM afsluiting 'rommelige' periode

SBM Offshore heeft met 160 miljoen dollar aan afboekingen en herwaarderingen een rommelige periode afgesloten, concludeert KBC woensdag. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte de last dinsdagavond bekend, samen met een verhoging van de omzetverwachting voor dit jaar.

De mededelingen van SBM volgden op een winstwaarschuwing van branchegenoot CGG en een sombere prognose van Technip voor 2014. Woensdag volgde een winstalarm van PGS.

,,Beleggers doen er verstandig aan het aandeel te kopen mocht de koers dalen onder druk van het sentiment op de sector'', aldus KBC. ,,De last van 160 miljoen dollar impliceert dat de grote berg rotzooi achter ons ligt. Hoewel het bedrijf geen prijs verdient voor elegantie en timing, herhalen wij met klem ons koopadvies.'' KBC wees daarbij onder meer op de recordhoge omvang van het orderboek.

Onprettig cadeau

ING noemde de ,,materiële'' afboeking ,,een onprettig cadeau in de aanloop naar kerst.'' De bank denkt dat SBM met het nieuws vooral de voorspelbaarheid van de winstontwikkeling heeft willen aangeven. Een van de afboekingen, ter waarde van 65 miljoen dollar, betreft de Thunderhawk. Dat is voor ING de grootste teleurstelling omdat het ,,een succesvolle lease was zonder problemen tot dusver.''

Ondanks de tegenvaller blijft de 'investment case' volgens ING overeind. De bank verwacht dat SBM profiteert van gunstige marktomstandigheden, terwijl het management de organisatie gestroomlijnd heeft. Het bedrijf is volgens ING klaar om meer contracten aan te nemen hetgeen toekomstige lease-inkomsten ondersteunt. Ook ING heeft een koopadvies.

Verrast

Rabobank werd verrast door de afschrijvingen. De bank noemde de verhoogde omzetverwachting en het feit dat het Deep Panuke-platform operationeel is ,,een positieve noot.'' Op basis van het ,,solide'' orderboek is SBM goed gepositioneerd, zelfs in een enigszins terughoudende markt.'' Rabobank handhaaft daarom zijn 'conviction buy' en het koersdoel van 17,50 euro.

SBM noteerde rond 11.30 uur 2,1 procent hoger op 13,87 euro.