Nieuws/Financieel
1022041
Financieel

DNB duikt in Nederlandse derivatenholdings

De Nederlandsche Bank (DNB) duikt volgend jaar in onderzoek naar integriteitsrisico’s in de financiële sector.

Dat meldt de centrale bank woensdagmiddag.

Het onderzoek bouwt grotendeels voort op de toezicht van 2013. Er komen zo’n dertig verschillende onderzoeken bij financiële instellingen door DNB.

Manipulatie

Er liep al onderzoek naar de kwetsbaarheid van banken en andere financiële instellingen in Nederland voor mogelijke manipulatie van internationale prijszettingsmechanismen op valuta-, derivaten-, en grondstoffenmarkten. Dat wordt voortgezet.

Het economische klimaat en de Europese schuldencrisis, stelt DNB woensdag, vormen nog altijd een bedreiging voor de soliditeit van financiële instellingen. Zij hebben buffers nodig. In voorbereiding op het Europese bankentoezicht gaat DNB in Europees verband onderzoek doen naar beheer van vermogen bij 'een aantal banken', zonder die te noemen. 

Toekomst

Verder besteedt DNB het komende jaar extra aandacht aan de toekomstbestendigheid van financiële instellingen, het herstel van de financiële buffers en de overgang naar het gemeenschappelijk Europese bankentoezicht. Deze toezichtthema’s zijn te vinden in de nieuwe brochure ‘Thema’s DNB toezicht 2014’ die vandaag is verschenen.