Nieuws/Financieel
1022092
Financieel

Op naar een totalitair Europa

Net als in de voorgaande jaren hebben economen van Saxo Bank een aantal extreme voorspellingen gedaan, de zogenaamde ‘Outrageous Predictions’. De kans dat deze voorspellingen bewaarheid worden is klein, maar… veel groter dan de markt denkt. Hieronder leest u de voorspellingen van Steen Jakobsen.

In 2014 zal stagflatie paniek veroorzaken onder beleidsmakers, wat de Europese Commissie (Ec) naar de vergadertafel zal brengen om een werkgroep aan het werk te zetten die zich zal richten op verschillende vermogensbelastingen voor een ieder met spaargeld van meer dan 100.000 euro of dollar.

Het initiatief zal tot doel hebben een einde te maken aan de ongelijkheid en zal ertoe leiden dat de rijkste 1 procent een ‘eerlijker’ deel van de lasten van de maatschappij zal gaan dragen. Verschillende onderzoeken, zowel academische als door banken gedaan, hebben de conclusie opgeleverd dat een vermogensbelasting van 5 of 10 procent nodig is om banken, overheden en andere schulden die tijdens de financiële en schuldencrisis zijn ontstaan. Het zal de laatste stap zijn in de richting van een totalitaire Europese staat en het dieptepunt voor individuele rechten en bezittingen. We zijn helemaal teruggekeerd naar een model á la Sovjet Unie

Het ligt voor de hand om harde activa (zoals goud) te kopen en aan inflatie onderhevige immateriële activa te verkopen. Handelen op basis van dit scenario: Wij zouden SPDr Gold Shares Etf (GLD:arcx) kopen, die wel naar 180 kunnen oplopen, en een evenwichtig samengesteld mandje met Hermes International(HrMS:xpar), Louis Vuitton (MX:xpar) en Sotheby’s (BID:xnys) verkopen, in de verwachting dat dit in waarde zal halveren.

Anti-EU alliantie zal het parlement overheersen

De Europese Parlementsverkiezingen zullen volgend jaar van 22 tot en met 25 mei worden gehouden. Sinds de komst van het verdrag van Lissabon in 2009 is het Europese Parlement niet alleen een machtige medewetgever geworden, maar moet er ook rekening mee worden gehouden bij het kiezen van kandidaten voor de post van president van de EC, de uitvoerende tak van de Europese Unie.

De verkiezingen worden gehouden onder nationale partijen, maar zodra de leden van het Europese Parlement zijn verkozen, kiezen de meesten ervoor om deel uit te maken van internationale politieke groeperingen. Na de verkiezingen in mei zal een pan-Europese anti-EU alliantie waaronder leden van de Britse UK Independence Party, de euro-sceptische Alternativen uit Duitsland, het Franse front National en de Nederlandse PVV, de grootste groep in het parlement worden met meer dan 275 zetels.

De traditionele politieke groeperingen raken de macht kwijt, het nieuwe Europese Parlement kiest een anti-EU parlementsvoorzitter en de Europese staatshoofden en regeringen slagen er niet in een president van de EC te kiezen, waarmee Europa weer naar een staat van politieke en economische onrust terugkeert.

Handelen op basis van dit scenario: Je zou long kunnen gaan in Duitse Bunds en tegelijkertijd short in Spaans overheidspapier, wat weer een spread van 300 basispunten kan opleveren.

Voor meer ‘Outragious Predictions’ klik hier.

Steen Jakobsen is hoofdeconoom van Saxo Bank. Hij richt zich op ontwikkelingen in de wereldeconomie en de financiële markten.