Nieuws/Financieel
1022106
Financieel

Rechter schrapt dwangsom voor KPN

KPN hoeft de dwangsom die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf vorige maand oplegde niet te betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) woensdag bepaald.

De ACM bepaalde begin november dat KPN andere aanbieders moet laten weten welke glasvezeldiensten het bedrijf aanbiedt op circa 380.000 adressen. Volgens de toezichthouder beperkt KPN de concurrentie doordat het bedrijf nieuwe glasvezelaansluitingen pas aan andere aanbieders meldt als het bedrijf zelf al contracten heeft gesloten met afnemers. De ACM dreigde KPN met een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van 500.000 euro, als het bedrijf niet aan de voorwaarden voldeed.

Het CBb vindt echter dat de informatie die de ACM heeft verzameld ontoereikend is voor de vaststelling dat KPN ,,aanmerkelijke marktmacht'' heeft. Daarmee komt de grondslag onder de aan KPN opgelegde verplichtingen te vervallen.

Benadeeld

De ACM legde KPN eind november ook vier boetes op van in totaal bijna 1 miljoen euro. KPN zou in 2009 en 2010 concurrenten als Tele2 en Online hebben benadeeld door ze bij de introductie van breedbanddiensten op het glasvezel- en kopernetwerk niet tijdig op de hoogte te stellen. Deze boetes zijn niet geschrapt.

KPN is in beroep gegaan tegen de boetes. De behandeling van die zaak ziet het bedrijf met vertrouwen tegemoet, zo liet een woordvoerder woensdag weten.