Nieuws/Financieel
1022158
Financieel

Winst voor moederbedrijf TUI Travel

Reis- en scheepvaartonderneming TUI AG, moederbedrijf van onder meer TUI Travel, heeft het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september, alsnog afgesloten met winst. Het Duitse concern rapporteerde woensdag een nettoresultaat van 4,3 miljoen euro.

Vorig boekjaar boekte TUI nog een verlies van 15,1 miljoen euro. Analisten waren opnieuw uitgegaan van een verlies.

Topman Friedrich Joussen, die 10 maanden terug het roer overnam, zette een kostenbesparingsplan op om de winstgevendheid van TUI te vergroten. Hierbij wordt onder meer ruim de helft van het aantal banen op het hoofdkantoor geschrapt. Ook worden verschillende sponsorcontracten beëindigd en wordt het bedrijfsvliegtuig verkocht.

Beloftes

De jaaromzet van TUI bleef nagenoeg onveranderd op 18,5 miljard euro.

,,We maken onze beloftes waar'', zei Joussen woensdag in een verklaring. Aandeelhouders krijgen voor het eerst sinds 2007 weer dividend uitbetaald.

Operationeel deed TUI afgelopen jaar goede zaken. Touroperator TUI Travel, waarvan TUI AG meer dan de helft van de aandelen bezit, maakte vorige week al bekend dat het operationeel resultaat hoger uit is gekomen als gevolg van betere boekingscijfers in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Ook op zijn hotelonderdeel behaalde TUI operationeel een plus. Alleen op de cruise-tak van het concern werd verlies geleden, mede doordat het bedrijf een nieuw schip in bedrijf nam en een brand een ander schip beschadigde.