Nieuws/Financieel
1022167
Financieel

Bankenfonds stapje dichterbij

De komst van een autoriteit en een saneringsfonds voor de ontmanteling van Europese banken is een stap dichterbij genomen. Overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden dinsdagavond bleek vruchtbaar, al werden er geen details naar buiten gebracht. Het is de bedoeling dat alle 28 EU-ministers van Financiën woensdag overeenstemming bereiken.

Dinsdagavond kwam de eurogroep bijeen in Brussel. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich na afloop tevreden over dat overleg. ,,We hebben veel gedaan.'' Over de details wilde Dijsselbloem niets kwijt. Hij toonde zich wel erg optimistisch dat de EU-ministers er woensdag uitkomen. ,,Ik heb goede hoop.''

Het zogenoemde afwikkelingsfonds en de afwikkelingsautoriteit (in jargon Single Resolution Mechanism genoemd) maken deel uit van de bankenunie. Er moet een door de financiële sector gevuld fonds komen waaruit de ontmanteling van niet levensvatbare banken wordt betaald. De autoriteit moet beslissen of een bank nog toekomst heeft. De belastingbetaler moet zo ontzien worden.