Nieuws/Financieel
1022174
Financieel

Export naar China sterk toegenomen

De Nederlandse export naar China is de laatste jaren sterk toegenomen. Tussen 2008 en 2012 verdubbelde de goederenuitvoer naar het Aziatische land bijna in waarde tot 7,6 miljard euro. Hiermee is China de belangrijkste grote groeimarkt voor de Nederlandse export, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De exporten naar de overige grote groeimarkten Saoedi-Arabië, India en Indonesië namen in dezelfde periode niet sterk toe.

De grote groeimarkten vormen slechts een bescheiden deel van de Nederlandse export, stelt het CBS. De uitvoer naar China bedroeg vorig jaar bijvoorbeeld maar 1,6 procent van de totale Nederlandse exportwaarde. Het aandeel van de export naar Duitsland bedroeg daarentegen wel 6,1 procent.

Tweede exporteur

Gemeten in waarde was Nederland in 2012 de tweede exporteur van de Europese Unie. Wat betreft het aandeel van de export naar de grote groeimarkten bezette Nederland slechts een zestiende plek. Volgens het CBS komt dit onder meer doordat en groot deel van de export wederuitvoer betreft, oftewel producten die na invoer hooguit een kleine bewerking ondergaan en weer worden uitgevoerd, vooral naar Europese landen.

Van alle EU-landen had Duitsland in 2012 relatief de meeste export naar de vier grote groeimarkten.