Nieuws/Financieel
1022180
Financieel

Omzetprognose SBM omhoog

SBM Offshore gaat over 2013 een hogere omzet boeken dan bij de halfjaarcijfers voorspeld. De teller wordt naar boven toe bijgesteld van $4,3 miljard naar $4,6 miljard, in wat volgens ceo Bruno Chabas 'een jaar van prestaties' was.

Dat laat het bedrijf dinsdag nabeurs weten in een persverklaring.

Ten eerste meldt het bedrijf dat probleemproject Deep Panuke inmiddels na jaren van vertraging alsnog door de klant in gebruik genomen kan worden. Er worden op $5 miljoen na in de tweede helft van 2013 geen afboekingen of kosten meer voor ingecalculeerd bij SBM.

Afboeking

Wel volgt er nog een afboeking van $160 miljoen op de eigen vloot, waarvan een aantal vaartuigen uit de vaart kunnen worden genomen. Voor de Floating Production Storage and Offloading Units (FPSO) Kuito en Brasil, die SBM zelf bedient in opdracht van een klant, zijn de kosten voor het uit de vaart nemen op $40 miljoen geschat.

Revisie

De FPSO's Falcon en Alba zijn al sinds 2009 en 2011 uit de vaart, extra kosten voor de eventuele revisie dan wel een lagere opbrengst uit een verkoop worden nu op $55 miljoen geschaald. Beide hebben een enkele romp, en internationale regels voor de opslag van olie in vaartuigen met een dergelijker kwetsbaarder huid zijn sindsdien strenger geworden.

Semi-onderzeeër Thunderhawk, actief in de golf van Mexico, moet liefst voor $65 miljoen vertimmerd worden.

Twee van de drie vastgoedlocaties in Monaco tot slot zijn door het AEX-fonds verkocht, voor ruim $100 miljoen, en vervolgens teruggeleasd. De truc levert een boekwinst op van $30 miljoen. SBM Offshore verwacht zijn derde kantorenlocatie in Monaco in 2014 te verkopen.

Convenanten

Volgens topman Chabas blijft SBM ook ruim binnen de convenanten die met zijn banken zijn afgesloten, een onderwerp waar in december 2012 nog zorgen om waren.

Het bedrijf zei ook voor 2013 een positief netto inkomen te verwachten, ondank alle voorzieningen die het dit jaar moest nemen en afschrijvingen die het moest doen.

De omzet valt hoger uit omdat SBM met zijn sleutel-op-de-deur (turnkey; heel project van ontwerp tot oplevering in één hand) manier van werken in sommige projecten, hogere marges kan maken dan gedacht.