Nieuws/Financieel
1022195
Financieel

AkzoNobel verlaagt pensioenverplichting VS

AkzoNobel draagt de verplichtingen voor maandelijkse pensioenbetalingen aan gepensioneerden in de Verenigde Staten over aan verzekeraar MetLife. Dat meldde het verf- en chemiebedrijf woensdag.

AkzoNobel verwacht dat door de aankoop van de lijfrenten de pensioenverplichtingen met circa 655 miljoen dollar zullen dalen. Dat bedrag komt overeen met zo'n 65 procent van het totale Amerikaanse pensioenplan. AkzoNobel betaalt een bijdrage van 170 miljoen dollar aan het pensioenplan om de dekkingsgraad overeind te houden.

,,Deze transactie verbetert de financiële gezondheid van de onderneming door het risico van onverwacht grote uitgaven te verminderen die kunnen ontstaan door de wisselvallige aard van een pensioenregeling op basis van vaste toezeggingen. Tegelijkertijd kan AkzoNobel zich beter richten op haar klanten en core businesses'', stelde financieel directeur Keith Nichols.

Afkoopsom

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar en in het afgelopen kwartaal kregen daarvoor in aanmerking komende voormalige medewerkers van AkzoNobel in de VS de mogelijkheid te kiezen voor een afkoopsom, in plaats van een toekomstige pensioenbetaling op grond van het pensioenplan. Meer dan 5700 voormalige medewerkers kozen voor de afkoopsom, waardoor de totale pensioenverplichting al met 180 miljoen dollar werd verminderd.

Na de betaling van de afkoopsom en de aankoop van de lijfrenten zullen de Amerikaanse pensioenverplichtingen van AkzoNobel met 835 miljoen dollar zijn afgenomen tot circa 355 miljoen dollar.