Nieuws/Financieel
1022197
Financieel

Grote olievondst BP in Golf van Mexico

BP heeft een grote olievondst gedaan bij een proefboring in de Golf van Mexico. Dat maakte het Britse energieconcern woensdag bekend. Verder onderzoek moet aantonen hoeveel olie het zogeheten Gilaveld bevat. De vondst volgt op grote ontdekkingen in de Golf in 2006 en 2009.

BP boorde samen met de Amerikaanse mede-eigenaar ConocoPhillips tot een diepte van 8900 meter op een plek waar de Golf circa 1,5 kilometer diep is. Het Gila-veld ligt ongeveer 480 kilometer ten zuidwesten van New Orleans. De kustlijn bij onder meer die stad raakte in april 2010 besmeurd tijdens de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten na de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon.

Volgens BP is 2013 het beste jaar in het afgelopen decennium wat betreft exploratie-actviteiten. Het concern voerde dit jaar 15 proefboringen uit, waarvan er zeven in potentie commercieel interessante vondsten opleverden. Die velden bevinden zich naast de Golf van Mexico in India, Egypte, Angola en Brazilië.

BP maakte woensdag ook bekend dat het ruim 1 miljard dollar afschrijft op het zogeheten Pitanga-veld in Brazilië, waarin bij proefboringen onvoldoende reserves aantoonden om verdere exploratie door te zetten.