Nieuws/Financieel
1022201
Financieel

PIMCO: Nederlandse economie verkeert in shock

Het kabinet moet zich niet te veel laten leiden door het oordeel van kredietbeoordelaars als Moody’s. Het is veel belangrijker dat er een duidelijke strategie ligt voor hervormingen en herstel van groei dan dat Nederland maar blijft bezuinigen.

Dat zegt Myles Bradshaw, portefeuillebeheerder Europa van vermogensbeheerder Pimco, in een interview met De Telegraaf. „Ik ben bang dat Nederland te zeer hecht aan de triple A-status. In veel landen wordt daar te veel waarde aan toegeschreven en dat leidt in de praktijk tot het doorvoeren van te veel bezuinigingen.”

Volgens Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, is gebleken bij de afwaardering van Frankrijk en de Verenigde Staten dat de negatieve effecten ervan zeer meevielen. Bradshaw: „De gevolgen van een downgrade zijn meestal niet zo groot. Wij hechten als belegger niet zo aan het oordeel van kredietbeoordelaars, want we maken onze eigen analyse.”

De drie grote bureaus Moody’s, Fitch en S&P geven Nederland nog steeds het hoogste kredietwaardigheidsoordeel, een zogeheten triple A. Maar Nederland staat bij de kredietbeoordelaars op een negatieve vooruitzicht, wat betekent dat er in het komende jaar mogelijk een afwaardering volgt.

Bradshaw meent dat de fundamenten van de Nederlandse economie sterk zijn. „Maar de economie verkeert momenteel in een shock. Dat komt met name door de huizenprijsdaling en de korting op pensioenen. Die shock zou de regering moeten accommoderen.” Volgens hem heeft Nederland „voldoende ruimte” om de economie te stimuleren. „De staatsschuld is ongeveer 75%, dat is niet heel erg hoog.”

Lees verder in De Telegraaf