Nieuws/Financieel
1022212
Financieel

B-Day zet AEX weer onder druk

De goede start van de handelsweek ging dinsdag weer grotendeels teniet.  De vrees dat Fed-voorzitter Ben Bernanke morgen na de rentevergadering al een begin maakt met het stopzetten van de kwantitatieve verruiming,  speelde het sentiment flink parten.  Sterke macrocijfers uit Duitsland en de VS boden onvoldoende soelaas.   Bij de hoofdfondsen deden beleggers vooral aandelen PostNL van de hand.  

Na een extra dip in de late middaghandel eindigde de AEX-index 0,9% lager op 378,17 punten. De Midkap raakte 0,4% kwijt op 592,28 punten.

Ook elders in Europa kleurden de borden rood. Frankfurt viel 0,9% terug. Parijs verloor 1,2%.

Volgens Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij het ING Investment Office, nemen beleggers na de stevige koerswinsten van de voorgaande dag gas terug in afwachting van de uitkomsten van de Amerikaanse rentevergadering. "De kans dat de Fed morgenavond bij de bekendmaking van het rentebesluit al in actie komt, is toegenomen gelet op de verbeterde economische cijfers in de VS, zoals de inkoopmanagerindex, het BBP en de arbeidsmarkt. De inflatie is nog wel aan de lage kant, maar mede vanwege de stijgende lijn van de uurlonen zal de Fed zich daar waarschijnlijk niet zo druk om maken." Op Wall Street stonden de beurzen bij het slot van Europa ook op verlies. Een verdere stijging van het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers werd door beleggers genegeerd.

De ING-strateeg gaat er van uit dat de aandelenkoersen na de correctie in de afgelopen weken de wind weer in de rug krijgen wanneer de Fed in de laatste maand van het jaar besluit om de tapering uit te stellen. "Mocht de Fed wel al een begin maken met de afbouw van het steunbeleid, dan zal het op de rem trappen naar verwachting geen grote schok geven. Het maandelijkse opkoopprogramma van $85 miljard wordt waarschijnlijk verminderd met een beperkt bedrag van $5 tot $10 miljard. De Fed zal ook benadrukken dat beleggers voorlopig niet bang hoeven te zijn voor een verhoging van de rente. "  

Beleggers reageerden nauwelijks op een gunstig sentimentscijfer uit Duitsland. De ZEW-index die het vertrouwen meet van van Duitse beleggers en analisten in de eigen economie klom naar hoogste niveau sinds april 2006. "Het enthousiasme onder beleggers en analisten loopt parallel met de goede prestatie van de Duitse beurs die dit jaar al met 20% is gestegen. De herverkiezing van Angela Merkel als bondskanselier heeft verder de politieke onrust weggenomen," stelt Wiersma.

Frankrijk is volgens hem binnen de EU echter nog wel een zorgenkindje. "Frankrijk raakt economisch steeds verder achterop bij Duitsland. Om de bakens te verzetten zal president Hollande impopulaire maatregelen durven nemen. Spanje en Ierland die langzaam uit het dal kruipen, hebben dat al eerder gedaan."

POSTNL in mineur

In de AEX moest PostNL flink terrein prijsgeven en leverde 3,6% in op €3,94. Handelaren schreven de koersval toe aan het nieuws dat concurrent Deutsche Post zijn tarieven heeft verlaagd.

SBM Offshore zag de verkoop van een schip aan Daya Vessels niet doorgaan. De platformbouwer gleed in reactie 1,9% weg naar €13,57 .

Bodemonderzoeker Fugro was ook uit de gratie nadat de in Parijs beursgenoteerde branchegenoot CGG met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. De koers van de bodemonderzoeker viel 1,8% terug tot €41,35.

De financiële waarden hadden ook een mindere dag. Aegon dook 1,6% onder het vorige slot naar €6,20. ING verloor 1,4% op €9,15. De bankverzekeraar rondde zijn overeenkomst van de Staat over zijn Amerikaanse Alt-A-hypotheken af.

Aan de andere kant won uitgever Reed Elsevier 0,8% op €14,91. De koers van pakketbezorger TNT Express liep 1,3% op naar €6,44. KPN trok in de middag een sprintje naar een winst van 1,2% op €2,27.

Overnameprooi Ziggo kon 0,6% bijschrijven op €32,35. Volgens Peter Jurgens, handelaar bij Keijser Capital, zou het opvallend zijn als nog net voor de indienstreding van de nieuwe topman René Obermann, nu in dienst bij Deutsche Telekom,  het Nederlandse kabelbedrijf in andere handen over zou gaan. 

Overname Heijmans beloond

Midkapper Heijmans behoorde bij de schaarse stijgers met een plus van 1,9% op €10,06. Het bouwbedrijf meldde maandag nabeurs de overname van de Brinck Groep, een bedrijf dat gespecialiseerd is in water- en energiemeters.

Broker BinckBank klom 1,4%. Kunstmestproducent Oci volgde met 1,3% winst.

TomTom deed een stap terug na de mooie winst van een dag eerder en zakte 1,8%.  Corbion vervolgde de weg omlaag met een verlies van 1,7%. USG People werd 1,5% minder waard.

Frans Koffrie, Wessanens president-commissaris, heeft 100.000 aandelen in het bedrijf gekocht. De smallcapper zag desondanks 1,8% van de koers verdampen.

Reverse listing

Het lokaal genoteerde HAL Investments krijgt groen licht van de ACM om meubelbedrijven Gispen en Ahrend over te nemen. Het investeringsvehikel ging 0,1% vooruit.

Aandeelhouders van HES Beheer doen er volgens SNS-analisten goed aan een bod van €48 tot €49 per aandeel te accepteren vanwege slechtere prognoses voor de internationale vraag naar kolen. De koers van HES steeg 0,1%.

Het eveneens lokaal genoteerde 1NOMij zal, als de aandeelhouders akkoord gaan, via een reverse listing worden omgedoopt in Novisource, een aanbieder van interim-professionals. 1NOMij's grootaandeelhouder Value8 van Peter Paul de Vries deed een soortgelijk kunstje al eerder met Snowworld, dat vorige week debuteerde op de beurs. Het aandeel schoot na een vlakke handelsdag aan het eind 18,9% omhoog.

SnowWorld dat vorige week via een omgekeerde overname een beursnotering kreeg, zat ook in de lift met een sprong van 6,1%.