Nieuws/Financieel
1022416
Financieel

'Pensioenakkoord heel dichtbij'

Kabinet, coalitie en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn ,,heel dicht'' bij een akkoord over de verlaging van de pensioenopbouw. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat dinsdag gezegd voor aanvang van nieuw topoverleg over dit onderwerp. Hij verwacht een akkoord in elk geval ,,voor de kerst''. Ook fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie liet zich optimistisch uit.

Toch verwachten ingewijden niet dat er dinsdag al een formeel akkoord tot stand komt. De oppositiepartijen wachten nog even af of het woonakkoord dat ze in het voorjaar met het kabinet sloten het haalt in de Senaat. PvdA-senator Adri Duivesteijn ligt daar dwars. Overigens denken PvdA-minister Dijsselbloem en zijn partijgenoot Lodewijk Asscher ( Sociale Zaken) niet dat het woonakkoord dinsdag sneuvelt. ,,Het is niet eenvoudig, maar ik ga er van uit dat we er komen'', zei Asscher.

Het pensioenoverleg draait om het kabinetsplan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen, waarmee een bezuiniging van 2,8 miljard bereikt moet worden. Het wetsontwerp haalde het niet in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Het zoekt daarom steun bij de oppositie. Die wil die alleen verlenen als er een hogere pensioenopbouw uit de bus rolt dan het kabinet aanvankelijk wilde. Dat kost de schatkist geld, waardoor alternatieve bezuinigingen nodig zijn.

Volgens bronnen zijn de partijen het op hoofdlijnen eens. De pensioenopbouw komt straks uit op 1,875 procent per jaar, terwijl het kabinet uitging van 1,75 procent. De extra kosten bedragen zo'n 600 miljoen. Dat geld wordt gevonden door te snijden in de subsidies om werklozen aan de slag te helpen en door pensioenfondsen btw-plichtig te maken. Mogelijk gaat ook de aanschafbelasting voor auto's omhoog of komt er een andere lastenverzwaring.